món

La crisi de la moneda turca fa més atractiu aquest país per al turisme

La lira torna a apreciar-se després de caure un 25% de cotització respecte el dòlar

La+crisi+de+la+moneda+turca+fa+m%C3%A9s+atractiu+aquest+pa%C3%ADs+per+al+turisme

A Turquia, la moneda local, la lira, sembla que ja ha tocat fons. Aquest dimarts, s’ha apreciat un 8% respecte del dòlar després de perdre un 25% del seu valor en quatre dies. Aquesta crisi té un transfons polític, però deixa en evidència la fragilitat de l’economia d’un dels competidors directes de les Balears en el sector turístic.

La depreciació, d’un 25%, de la lira turca des de divendres ha convertit Istanbul en un paradís per al turisme de compres. Els turistes poden ser els únics beneficiats per una devaluació que s’originà divendres, quan els Estats Units anuncià un augment, d’entre el 20% i el 50%, en els aranzels a l’acer i a l’alumini.

Les males relacions amb Washington començaren quan Erdogan es negà a alliberar el pastor evangelista Andrew Brunson. El règim turc l’acusa d’estar involucrat en el cop d’estat fallit de 2016.

La caiguda en picat de la lira deixa al descobert la fragilitat d’una de les potències emergents. Entre 2001 i 2013, el PIB de Turquia es va multiplicar per cinc. Aquest creixement, però, va anar aparellat a una balança comercial negativa i, per tant, una gran dependència de la inversió exterior.

La confiança dels inversors està caient a mesura que s’incrementa la deriva autoritària d’Erdogan. En aquest sentit, no ha ajudat, els darrers dies, la decisió d’unificar els ministeris del Tresor i Finances i confiar-los al seu gendre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La UE dona un toc d’atenció a les farmacèutiques perquè compleixin amb el subministrament de vacunes

Michel trasllada que "faran complir els contractes firmats", fent servir "tots els mitjans legals"

Portugal vota per a un nou president enmig del confinament domiciliari

Onze milions de persones estan cridades a les urnes i s'espera que molts s'abstenguin

El govern de Putin deté més de dues mil persones favorables a Navalny

Les mobilitzacions havien estat arranjades pel mateix opositor des de la presó, i alguns protestants han estat detinguts abans de...