Un atropellament mortal pel Polígon de Marratxí obliga a aturar el tren
Durant unes dues hores, les línies ferroviàries han estat inoperatives i centenars d'usuaris afectats

Els experts recorden que el problema no només afecta els joves sinó també la gent gran
La dificultat en l’accés a l’habitatge suposa una pressió creixent sobre els serveis socials de les Illes. Recorden els experts en treball social que, entre els afectats, no s’hi fa distinció ni de sexe ni d’edat de manera que s’hi poden trobar “persones majors a qui la pensió no els arriba per fer front a la pujada del lloguer i que es veuen obligades a compartir pis amb joves o partir a la Península o haver de viure en una caravana, com ens hem trobat”, explica la professora del grau de Treball Social a la Universitat i investigadora del grup de recerca en Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques de la UIB, Joana Maria Mestre. L’extensió de la problemàtica a aquests grups d’edat més vulnerables, la comparteix el president del Col·legi de Treballadors Socials de les Balears, Juan Manuel Rosa que es refereix a una variable residencial “que destrossa, augmenta les coes d’accés als serveis socials”.
Necessitat de recursos
Les Illes Balears es troben “un poc per davall” de la mitjana estatal quant a recursos públics destinats als serveis socials, explica Mestre en un context, no obstant això, de recuperació de posicions “des del 2010”. S’escau, per tant, “continuar augmentant els equips professionals tant en els serveis comunitaris (el que presten els ajuntaments) com en els especialitzats (protecció de menors, de la dona, etc.)”. L’encomana la comparteix Rosa que parla d’un esforç d’inversió “seriós i sostingut en el temps” que eviti la complicació d’un sistema sotmès també a la pressió dels “processos migratoris que no aturen” i a la incògnita sobre l’efecte que “la digitalització i l’entrada de la intel·ligència artificial” pot tenir en el mercat laboral amb el benentès que afectarà “més els manco qualificats, que també haurem d’atendre si perden la feina”.
Un altre factor que, sovint, expliquen, complica la prestació dels serveis socials és la burocràcia, la desigual cobertura segons illes i municipis i la diversitat de competències entre administracions. “Quan una persona té una dificultat – explica l’especialista universitària- no sap molt bé si s’ha d’adreçar a l’Ajuntament, al Consell o al Govern; una dificultat que també es troben els professionals que hi intervenen”. Juan Manuel Rosa apunta també a l’especialització. “Quan entram en sectors que requereixen una atenció molt més elevada perquè són més complicats com ara la violència de gènere i els abusos sexuals, patinam… Hi ha manco normativa, és veritat, però patinam.
Un altre dels reptes al qual s’enfronten els serveis socials illencs és el de la necessitat de relleu generacional. El col·legi de treballadors socials ha triplicat els darrers anys el nombre de col·legiats i constantment sorgeixen ofertes de feina. Això tenint en compte que, a més de l’administració pública, existeix com ocupador el tercer sector.
Durant unes dues hores, les línies ferroviàries han estat inoperatives i centenars d'usuaris afectats
'Mallorca Confidencial', que compta amb la participació d'IB3, s'està rodant a diverses localitzacions de Mallorca i Barcelona
Palma és el municipi que més en registra amb prop de 200. A Formentera, no figura cap casa desocupada que sigui propietat d'un gran tenidor