economia

La crisi sacseja el mercat immobiliari de lloguer

Molts pisos destinats a treballadors de temporada estan buits mentre afectats per ERTOs són rebutjats pels propietaris

La+crisi+sacseja+el+mercat+immobiliari+de+lloguer

Els agents de la propietat immobiliària estan preocupats pel gran augment de demandes per impagament de lloguer que han detectat al llarg del mes de juny, “el doble o el triple que l’any passat”, segons explica la presidenta del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de les Balears, Natàlia Bueno. “Cal analitzar quina part d’aquestes demandes, que probablement es transformaran en desnonaments, correspon a procediments per impagament d’abans de la crisi del coronavirus que havien quedats aturats, i quina part es deu a la situació creada arran de la pandèmia”, afegeix Bueno, que recorda que hi ha “situacions de vulnerabilitat” també entre els propietaris que no cobren les rendes.

Tot això en un moment en què molts treballadors no aconsegueixen accedir a un lloguer perquè estan en expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). “Ens trobem amb propietaris que no volen signar contractes amb treballadors en ERTOs perquè temen que els inquilins perdin la feina i no els paguin el lloguer i, a més, les assegurances no cobreixen aquest risc”, explica la presidenta dels APIs.

Segons el portal immobiliari Idealista, durant el segon trimestre el preu de l’habitatge ha començat a davallar un 0,6% a les Balears. Els APIs han detectat que de moment els preus només baixen en els lloguers més alts, a partir de 800 euros, per falta de demanda amb capacitat adquisitiva mitjana-alta. Les rebaixes de lloguers en aquest sector no superen el 10%, segons Bueno.

Antoni Gayà, president de l’associació d’immobiliàries ABSI, explica que “de moment els preus no es mouen ni a la baixa ni a l’alça, molts estan a l’espera de com evoluciona l’economia”. La clau, explica, serà com acabarà la temporada turística més incerta de la història a les Illes. Si és molt dolenta, el sector preveu davallades fortes de preus de lloguer i de compra a partir del setembre o l’octubre.

Un factor que pressiona a la baixa els preus és que una gran quantitat d’habitatges que solen llogar els treballadors de temporada que arriben a les Balears continuen buits hores d’ara. Estan ubicats a les zones més turístiques, però també a barris perifèrics de Palma. “Si no es lloguen, és lògic que aquests habitatges passin al mercat de lloguer residencial i això pressionarà a la baixa els preus”, raona Gayà

Les ajudes de les administracions per al lloguer, diuen els professionals, són insuficients en una situació tan excepcional con la que es viu. “A més, són massa lentes”, diu el president d’ABSI. Els professionals del sector coincideixen en que aquestes mesures no arriben a tothom que les necessita, ja que la crisi del coronavirus sacseja una part molt àmplia de la societat que no compleix els criteris per beneficiar-se’n.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Un sindicat britànic s’oposa a la compra d’Air Europa per part d’IAG

UNITE argumenta que no hi haurà competència i que augmentaran els preus dels vols

Aprovada la moratòria hipotecària per al sector turístic

No pagaran el capital principal del préstec durant 12 mesos si justifiquen pèrdues per la Covid-19

Hotelers i restauradors de Menorca confien la recuperació en el turisme nacional

Tot i l'obertura aquest cap de setmana d'una cinquantena d'allotjaments, moltes urbanitzacions encara tenen la majoria de negocis tancats

L’Associació Hotelera de Capdepera se centra en promocionar la zona de cara a la temporada vinent

Hotelers, restauradors i comerciants confien que setembre serà el millor mes de la temporada