X

La crisi sanitària es cobrarà almanco mig milió de llocs de feina a Espanya en els dos pròxims anys

Un informe de BBVA Research anuncia una "recessió profunda" i alerta de que alguns dels seus efectes poden esdevenir "permanents"

21/04/2020

La crisi sanitària es cobrarà almanco mig milió de llocs de feina a Espanya en els dos pròxims anys

11

La crisi de la COVID19 provocarà la destrucció d’almanco mig milió de llocs de feina a Espanya durant els dos pròxims anys. Entram en un període de “recessió profunda” que tindrà una sortida “ràpida però incompleta” i en què es corre el risc que els efectes a curt termini d’aquesta emergència sanitària sobre el sistema econòmic i productiu es converteixin en permanents. Són alguns dels detalls de l’informe de BBVA Research, un dels estudis de referència per conèixer les previsions i que, en aquest cas, conclou que fins a 2022 -fins d’aquí a dos anys- no s’espera poder recuperar el nivell d’activitat anterior a la crisi.

Recessió global a 2020, seguida d’una recuperació parcial el 2021. És l’horitzó de l’informe, que pronostica xifres molt similars a les del Govern espanyol: el PIB caurà al voltant d’un 8% el 2020 i la taxa d’atur arribarà al 20%. Per a 2021, el creixement econòmic tornaria a situar-se en percentatges positius, un 5,7% en concret, tot i que aquesta recuperació en forma de “V” serà més difícil en determinats sectors, com el del turisme, on s’augura més lenta, com a conseqüència de les limitacions als desplaçaments i a la concentració de persones.

Tot plegat, estem a l’inici d’una recessió, que serà global, però tindrà diferents intensitats.

Els experts d’aquest estudi calculen que a Espanya les mesures impulsades pel Govern de l’Estat contribuiran a mitigar la caiguda del PIB en uns 3 punts i mig. És a dir, que sense aquestes mesures, la baixada hauria fregat els 12 punts percentuals. La velocitat de la recuperació estarà limitada per l’elevada destrucció de llocs de feina, principalment.

Crisi atípica

L’informe de BBVA Research subratlla que aquesta és una crisi “atípica”, perquè a diferència de les crisis tradicionals, en aquest cas la caiguda de l’activitat no es deu a una manca de demanda, sinó a les restriccions a l’oferta. Unes restriccions la durada de les quals encara és incerta i això també marcarà el seu impacte sobre l’economia.

Amb totes les precaucions per les incerteses dels futurs escenaris, els economistes preveuen que les polítiques de demanda, per impulsar la despesa, no seran suficients, tot i que ajudaran a superar aquest cicle.

Els estímuls fiscals sí poden ser efectius, però en qualsevol cas a finals de 2020 el PIB espanyol estarà 5 punts per davall de l’escenari previ a la crisi. Recordam que el turisme aporta el 12% del Valor Afegit Brut i el 13% de l’ocupació a Espanya. Un símptoma d’aquesta tendència és el fet que el balanç d’aquest darrer trimestre -el primer trimestre de l’any en curs- ja es tancarà en negatiu, concretament amb un descens del 3%.

De moment, el deteriorament de l’activitat és especialment significatiu a àmbits com l’hostaleria, el turisme i l’entreteniment, que han registrat baixades del consum d’entre un 60% i un 100% en comparació amb el mateix període de l’any passat.

La crisi pel Coronavirus dispararà el dèficit públic, que a finals de 2021 s’haurà més que duplicat en comparació amb la xifra de 2019. Enguany fregarà l’11% d’augment i per l’any vinent es quedarà en un 6,7%, per comptes del 2,6% assolit durant el darrer exercici. L’altre factor de major afectació d’aquesta crisi serà el mercat de treball. L’alt índex de temporalitat a la contractació fa pensar que hi haurà una major caiguda de l’ocupació. Només una dada més per il·lustrar-ho; per a 2021 s’estima que l’ocupació a temps complet, que havia crescut més d’un 2% l’any passat, caurà prop d’un 7% a Espanya.

21/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT