X

La crisi sanitària també afecta la feina de les ONGs

Moltes s'han hagut de retirar dels camps de refugiats a Grècia

14/06/2020

La crisi sanitària també afecta la feina de les ONGs

10

La crisi sanitària ha afectat les ONG’s. Algunes que fan feina als camps de refugiats de la Mediterrània han hagut de suspendre les seves activitats per aquest estiu, d’altres directament han partit de la zona. El confinament també ha reclòs els refugiats dins els camps. Al de Mória, a Grècia, hi viuen més de 20.000 persones en un espai dissenyat per a 3.000.

Des de fa quatre anys l’ONG ProemAid treballa amb grups de refugiats que han patit experiències traumàtiques a l’aigua. És el denominat “Projecte Aigua” on 36 voluntaris els ajuden cada estiu a reconciliar-se amb la mar.
Enguany, però, la crisi del coronavirus ha obligat a aturar-ho momentàniament. Això sí, Concha Rámila, la coordinadora del projecte assegura que ja estan fent feina per poder-hi tornar quan més aviat millor.

Manca d’ONGs i voluntaris a Lesbos

Els aldarulls previs al confinament mundial i el tancament de fronteres van fer que moltes organitzacions que habitualment fan feina a l’illa de Lesbos, a Grècia, tornessin al seu país d’origen. Tampoc estan enviant voluntaris. Una de les ONGs que hi han quedat és Yoga&Sport For Refugees, una associació que anima els refugiats a practicar esport. De fet molts d’ells ara són voluntaris i monitors. El confinament els ha fet aturar moltes de les activitats, però sobretot ha tornat a mostrar la realitat dels que viuen al camp de Mória. Miren, una de les voluntàries que hi han quedat comentava a IB3 Notícies que ha estat impossible complir amb les mesures de seguretat i higiene. A més denuncia que s’ha tancat als refugiats com si fos una presó.
Els que tampoc han pogut fer la seva feina habitual són els vaixells de rescat a la Mediterrània. Durant gairebé un mes i mig cap vaixell ha pogut sortir a la mar, però ara ja s’ha produït algun rescat. Les associacions, no obstant això, denuncien que la crisi sanitària ha servit per endurir les mesures contra els vaixells humanitaris. David Lladó, voluntari i socorrista del vaixell de rescat Open Arms explicava que en els darrers rescats els migrants han hagut de passar una quarantena més dura del que està pactat. Enlloc de ser de dues setmanes ha estat d’un mes i a dins un ferry. L’ONG espanyola Open Arms està ara arreglant una avaria al seu vaixell i té previst tornar a navegar en una trentena de dies.

14/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT