X

La crònica des del Magrib: “Els migrants s’ofeguen de camí a les Illes i si són deportats, els fiquen a la presó”

Quatre persones han mort aquest cap de setmana a pocs quilòmetres d'Alger poc després després de sortir en pastera

18/10/2021

La crònica des del Magrib: “Els migrants s’ofeguen de camí a les Illes i si són deportats, els fiquen a la presó”


Famílies senceres dins pasteres: Dones embarassades i bebès, entre els més de 300 migrants arribats

Una crònica de Marc Ferrà, corresponsal des del Marroc

Quatre persones han mort aquest cap de setmana a pocs quilòmetres d’Alger. Va ser poc després de sortir en pastera. L’embarcació a la qual viatjaven -com a mínim 17 persones- va bolcar.

Segons un comunicat del ministeri de Defensa Algerià, a més dels quatre cossos, el dissabte Salvament Marítim algerià va rescatar 13 persones de la mateixa pastera que va bolcar a uns 30 quilòmetres de la capital del país, el punt més pròxim entre el nord d’Àfrica i les Balears.

Les mateixes autoritats expliquen que enguany han aconseguit aturar la sortida d’unes gairebé 5.000 persones. Segons el codi penal del país, les persones detingudes quan intenten sortir en pastera poden ser condemnats a fins a sis mesos de presó. Una situació amb la qual també es troben les persones que són retornades d’Espanya cap Algèria. Com seria el cas de les 41 persones que Delegació de Govern ha confirmat avui que seran retornades.

Segons denuncien les organitzacions contràries a les deportacions, els algerians que intenten arribar a les costes espanyoles no només es juguen la vida i en molts cops són enviats a un Centre d’Internament, també poden acabar a la presó si finalment són retornats al seu país d’origen. Expliquen que no és segur que passin els sis mesos, però sí que estiguin un temps a la presó si no poden pagar fiança.

Tot i aquesta llei aprovada el 2009 pel règim algerià amb l’objectiu de frenar la sortida de pasteres, el degoteig de persones que intenten creuar la mediterrània no s’ha frenat, i fins i tot, com hem vist aquests darrers dies, continua en augment.

Es reprendran les expulsions?

El procés de retorn està sobretot marcat per una opacitat, segons critiquen des de la plataforma Stop Deportacions. Segons una informació que va publicar el diari El País, el mes d’agost el Ministeri d’Interior va adjudicar un contracte de manera extraordinària a la naviliera Transmediterrània per mobilitzar, com a mínim quatre fèrries amb l’objectiu d’expulsar a desenes d’algerians que havien arribat a les costes espanyoles. Aquest procés va ser extraordinari perquè en aquell moment les connexions marítimes de passatgers entre la península i Algèria estaven suspeses.

Ara bé, el que ha canviat aquests darrers dies, és l’anunci que el ferri que connecta Alacant amb Alger i Orà tornarà a funcionar a partir del 21 d’octubre. I això pot provocar, segons les ONG que treballen en aquest camp, que les expulsions tornin a repre’s de manera habitual com passava abans de la pandèmia. Que es reprenguin les expulsions també pot provocar que les persones que arriben a les Balears siguin de nou enviades a un Centre d’Internament, com passava abans de la pandèmia, i per tant, en darrera instància siguin expulsats. Recordam que fins fa poc, els algerians que arribaven a la península passaven normalment al sistema humanitari de la creu roja i quedaven en llibertat.

“És un problema que sabíem que vendria” ha assegurat la defensora de drets humans Helena Maleno sobre l’increment de pasteres que arriben a les Balears. L’activista i fundadora de l’ONG Caminando Fronteras ha explicat que l’enduriment de la repressió a Algèria ha fet que els migrants hagin cercat rutes alternatives per sortir del país. “Durant el confinament vam veure com arribaven a Múrcia, Almeria i València. Ara s’arrisquen més, en un viatge més llarg i perillós”, ha dit en una entrevista a IB3 Notícies.

Algèria-Balears, una nova ruta migratoria

“És un problema que sabíem que vendria”, assegura la defensora de drets humans Helena Maleno sobre l’increment de pasteres que arriben a les Balears. L’activista i fundadora de l’ONG Caminando Fronteras ha explicat que l’enduriment de la repressió a Algèria ha fet que els migrants hagin cercat rutes alternatives per sortir del país. “Durant el confinament vam veure com arribaven a Múrcia, Almeria i València. Ara s’arrisquen més, en un viatge més llarg i perillós”, explica.

L’activista ha assegurat que aquesta travessia ja és oficial. Ha reclamat que les recerques d’embarcacions siguin més actives en aigües de les Illes. “Hem tingut males experiències, amb alertes que hem llençat i en les quals no s’han activat tots els recursos de salvament necessaris”.

Maleno ha recordat que diverses pasteres romanen desaparegudes i ha criticat el desconeixement de les institucions espanyoles sobre la realitat que es viu a Algèria. “Tenim constància que joves empresonats per manifestar-se a favor dels drets humans han estat retornats per Espanya i ara estan desapareguts”, ha lamentat.


La delegada del govern central, Aina Calvo: “Son Tous acollirà migrants en tendes de campanya en les pròximes hores”

La Delegada del Govern, Aina Calvo, assegura que l’antic quarter militar de Son Tous ja té les tendes de campanya posades per acollir els migrants arribats en barques.  Estan pendents, des de fa setmanes, de la connexió elèctrica. Calvo, en declaracions al programa “Al Dia” d’Ib3 ràdio, ha explicat però que com que la connexió s’estorba per motius administratius, en les darreres hores estan mirant de posar un generador elèctric d’emergència per emprar Son Tous com abans millor i traslladar-hi les persones que ara romanen en instal·lacions policials. “Pensam que entre avui i demà el generador d’emergència de Son Tous es podria començar a emprar”.

Quant a l’arribada de gran quantitat de barques des del cap de setmana, la delegada també ha reconegut que és evident que “les màfies organitzades fan que surtin de cop quan hi ha una finestra de bonar mar” i que “Segueix el bon temps i no sabem si encara n’arribaran més”.

Aina Calvo també ha explicat que algunes de les persones que han entrat al territori balear de manera irregular en les darreres hores si que passaran a disposició judicial i aniran a un centre d’internament de la Península.

Creu Roja, la primera assistència

Són imatges de personal de Creu Roja atenent alguns dels darrers migrants que han arribat a Mallorca. Són 60 varons interceptats aquesta matinada en aigües de Cabrera. Han estat traslladats, primer a la Colònia de Sant Jordi i, després, al port de Palma. Aquí l’ong els ha fet una primera assistència.

 

18/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris