X

“La diabetis no m’impedeix fer vida normal”

Na Carla fa 12 anys que conviu amb la malaltia del tipus 1

14/11/2023

“La diabetis no m’impedeix fer vida normal”

Josep S. Guerrero

Na Carla és diabètica des de fa 12 anys. Amb 3 anys va debutar amb la malaltia del tipus 1. Cada setmana ha de veure’s amb la nutricionista per fer un control de pes, d’índex de massa corporal i aprendre com alimentar-se per estar sempre dins els valors glucèmics normals. La diabetis no ha impedit a na Carla fer vida normal: “Tot i que puc fer esport amb normalitat i menjar de tot, el més feixuc és haver d’estar controlant els nivells de sucre”.

La comunitat mèdica incideix en el fet que la nutrició i la vida activa són les claus per poder mantenir a ratlla la diabetis. El sedentarisme i la mala nutrició han fet que la diabetis del tipus dos, més relacionada amb els mals hàbits, creixi entre la població infantil i adolescent. Una situació preocupant, però que es pot modificar amb una bona educació nutricional i activitat física diària. Malgrat tot, la malaltia té un component genètic que no es pot evitar. El que sí que es pot fer és endarrerir-ne l’aparició dels efectes.

Tot i que els hàbits han canviat i s’ha deixat de preparar els aliments en favor dels processats, nutricionistes i metges creuen que una bona educació alimentària és bàsica i que s’ha de fer extensible a tota la població.

14/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris