X

La diversitat geològica de Menorca la generà una falla que travessa l’illa de Llevant a Ponent

D'aquí a 50 milions d'anys Menorca formarà part d'un continent format per Àfrica i Europa

15/08/2020

La diversitat geològica de Menorca la generà una falla que travessa l’illa de Llevant a Ponent

54

Menorca és una illa jove i vella alhora. Així es podria descriure des d’un punt de vista geològic. La presència d’una falla que la travessa d’est a oest n’explica la diversitat de sòl que va des de la Menorca fosca, de Favàritx, per exemple, a la blanca del Sud de l’illa passant per la vermella o la grisa.

L’illa compta amb una extraordinària diversitat geològica. Té una història de més de 400 milions d’anys que la fan atractiva per als professionals i els aficionats a aquesta ciència. En origen formà part del súper continent Pangea on, amb la seva evolució i separació comença a aparèixer la part més antiga de l’illa, la regió geològica de Tramuntana, al nord, amb roques fracturades i plegades.

Al Sud hi ha la regió geològica més moderna amb quinze milions d’anys: la de Migjorn, separada de la de Tramuntana per una línia de fractura (una falla de distensió) que, va des del Port de Maó a cala Morell, a Ciutadella, més o menys, paral·lela la carretera general. Una zona on es troba la que probablement és la roca més significativa de Menorca: el marès del Miocè i les platges d’arena blanca.

Però geològicament la transició de Menorca continua i l’illa acabarà formant part del futur continent que conformaran Àfrica i Europa quan desaparegui el Mediterrani, d’aquí a cinquanta milions d’anys.

15/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT