X

La fallida de Thomas Cook evidencia que el model de paquet turístic “s’ha de reformular”

Sandra Carvao, de la OMT, parla del gegant britànic com a exemple d'una empresa que "no s'ha adaptat als nous temps"

29/09/2019

La fallida de Thomas Cook evidencia que el model de paquet turístic “s’ha de reformular”

La fallida del turoperador britànic Thomas Cook, que ha afectat 600.000 viatgers en ruta, mostra que el concepte de paquet turístic “ha de reformular-se”, segons reconeix la responsable d’Intel·ligència de Mercat i Competitivitat de l’Organització Mundial de Turisme (OMT), Sandra Carvao.

“Jo crec que desaparèixer no, però ha de reformular-se, la gent busca un servei però ja no com abans, hi ha determinades destinacions on el paquet continuarà tenint molta força, però cal reinventar el paquet turístic”, ha considerat la representant de la OMT.

Per a Carvao la crisi provocada per la fallida del gegant britànic, que ha afectat a Espanya a uns 53.000 viatgers, és una mostra d’una empresa que “no s’ha adaptat als nous temps”.

Encara que ha considerat que “no es pot dir que sigui la mort del paquet turístic”, perquè de fet a Espanya està augmentant aquesta modalitat de vacances des de 2010, haver de produir-se una “reinvenció”, ha insistit la directiva de la OMT, que ha demanat esperar esdeveniments respecte a Thomas Cook. “Veurem què passa en les pròximes setmanes, perquè això és molt recent, per veure fins que punt hi ha un reemplaçament. Ja es parlava de TUI com a interessada a reemplaçar algunes destinacions, veurem com reacciona el mercat”, ha agregat.

L’Organització Mundial de Turisme (OMT) està fent seguiment de la situació amb els països més afectats i Carvao ha apel·lat a la “responsabilitat” dels estats que han d’assegurar-se del retorn dels seus residents, un aspecte que està recollit en el Codi Ètic Mundial per al Turisme, transformat en convenció en 2017.

La caiguda del turoperador britànic és un fort cop per a l’ocupació turística, ja que Thomas Cook dona treball a Espanya a unes 2.500 persones, però la seva incidència pot aconseguir el 10% de l’ús del sector en les zones més afectades, com Canàries i Balears. Un impacte que s’uneix als desafiaments del sector turístic provocats per la transformació digital. “El turisme és un dels principals contribuents a l’ocupació en el món, però perquè s’adapti hem de treballar en conjunt. Cada vegada hi ha més necessitats tecnològiques però la majoria de les empreses pensa en en els perfils que contractarà, no en la formació a la gent que ja està treballant perquè es pugui adaptar”, ha assenyalat Carvao.

L’atomització de les empreses del sector turístic genera que des de la OMT reclamin “una política nacional de turisme que sigui “transversal” i on l’ocupació sigui “clau”. En aquest sentit, la OMT ha llançat una iniciativa, al costat de l’escola de negocis espanyola IE, amb l’objectiu d’oferir formació a tot el món. Carvao s’ha mostrat optimista respecte als reptes que planteja la digitalització, com l’automatització de tasques. “Es perdran ocupacions evidentment, hi haurà funcions que es reemplaçaran, però sorgiran unes altres, de xarxes socials, anàlisis de dades, o ocupacions connectades amb l’aspecte social com l’accessibilitat, el desenvolupament sostenible o el medi ambient”, ha assegurat.

Per a atreure aquests nous perfils de treballadors, el sector haurà de treballar per ser més atractiu, ja que sota el punt de vista de Carvao és un sector percebut com de “salaris baixos i horaris complicats”. Les empreses espanyoles del sector estan “molt bé” en aquest sentit, segons explica la responsable d’Intel·ligència de Mercat i Competitivitat de la OMT, ja que hi ha “grans empreses espanyoles liderant” aquesta transformació, segons Sandra Carvao.


Tot el que sabem fins ara de la fallida de Thomas Cook

 

 

29/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris