X
9

La figura de Fra Juníper Serra segueix generant controvèrsia

La pintada a la seva estàtua de Palma ja s'ha fet net

23/06/2020

La figura de Fra Juníper Serra segueix generant controvèrsia

Ja no en queda rastre. La brigada de neteja de grafits d’Emaya ha esborrat la pintura vermella que ahir cobria el nom del missioner petrer a la seva estàtua de Palma. Mentre, el batle José Hila ha afirmat que no demanarà la dimissió de la regidora Vivas.

No és el primer atac contra la seva figura. Ni aquí ni als Estats Units. L’opinió pública es divideix a l’hora de parlar de Fra Juníper Serra. Mentre que per a uns és considerat com el fundador de l’actual Califòrnia després de crear una desena de missions al virregnat de Nova Espanya, per a un altres és només un símbol del colonialisme espanyol que va ajudar en l’anihilació dels pobles indígenes.

El pare Serra va ser canonitzat pel Papa Francesc l’any 2015 i el bisbe Salines i una delegació de les Illes va acudir a l’acte a Washington en què també pogueren visitar l’estàtua de Juníper Serra que es troba al Capitoli, el lloc en què estan representants els personatges més il·lustres de la nació americana i ell és l’únic espanyol que hi figura. És ja en aquestes cerimònies quan els descendents indígenes començaren a alçar la veu.

El 2018 la Universitat d’Stanford va anunciar que retirava el nom de Juníper Serra del seu campus i d’una residència d’estudiants i aquest cap de setmana han esbucat la seva estàtua a un parc de Sant Francisco. Els defensors del llegat del pare Serra recorden que el petrer va introduir l’agricultura i la ramaderia a cada una de les missions i que està documentat que va actuar a favor dels indígenes.

23/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT