societat

La Fiscalia Anticorrupció ratifica les seves acusacions contra l’excúpula de Sa Nostra

Es calcula que les operacions van causar un perjudici econòmic que oscil·la entre els 48 i els 50 milions d'euros


La Fiscalia Anticorrupció ha elevat a definitives les seves conclusions en el judici que se segueix a l’Audiència Nacional contra l’exdirector general de Sa Nostra, Pere Batle, el seu adjunt Pablo Dols, i altres tres persones per operacions immobiliàries amb el Grup Martí Gual.

Tot i que no serà fins al pròxim 16 de juny quan les acusacions exposaran els seus informes finals, totes han elevat a definitives les seves conclusions, amb excepció de l’advocada de l’Estat, que al delicte d’apropiació indeguda hi ha afegit de manera subsidiària el d’administració deslleial.

Durant la vista s’ha tractat d’aclarir la relació de la caixa amb el Grup Martí Gual, per operacions que van causar un perjudici econòmic que oscil·la entre 48 i 50 milions d’euros, detectades pel Fons de Reestructuració Bancària (FROB), que el 2015 va posar cinc expedients en coneixement de la justícia.

Segons Anticorrupció, els òrgans de la caixa van mostrar des de 2005, i “amb increment de l’activitat entre 2008 i 2010”, un control “deficient” en un context de “mala situació financera i sense garanties del finançament concedit, a preus desproporcionats per a la mena de sòl adquirit i sense valoració externa en la compra de participacions socials”.

La fiscal remet a l’informe elaborat pel Banc d’Espanya, que evidencia que les operacions, algunes destinades a la compra de finques a Son Morlà, Son Morlanet i Son Bordoi (Palma) es van fer sense “certesa de la solvència del deutor” ni seguiment del risc, la qual cosa va permetre que les societats vinculades al grup “no poguessin complir amb els seus compromisos de pagament”.

D’igual manera, destaca l'”asimetria dels finançaments”, de les quals s’haurien desviat 23,8 milions d’euros, ja que, de sofrir pèrdues, aquestes serien suportades “pràcticament íntegrament” per la caixa.


Exdirectius de Sa Nostra defensen l’actuació de Pere Batle i Pau Dols: “Mai no varen imposar cap decisió”
Son Bordoi, una ‘pilotada’ frustrada que ha duit la cúpula de Sa Nostra al banc dels acusats
Dos exdirectius de Sa Nostra exculpen Pere Batle i Pau Dols de la fallida de la caixa

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Menorca es consolida com a destí turístic dels francesos

L'illa podria recuperar la seva agència consolar francesa

El sector de les discoteques i la música en directe prepara tres proves pilot

Al concert de Sidonie de divendres, al Mallorca Live Summer, hi podran assistir 5.000 persones dretes i sense distància de...

Uns emprenedors de Portocolom aposten per la navegació de lloguer i sostenible

Es troben a l'espera què arribin els motors elèctrics per propulsar els 2 vaixells que es construeixen actualment

Augmenten els punts de reciclatge per a càpsules de cafè

El principal productor de cafeteres d'aquesta classe ha firmat 10 convenis amb consistoris de les Illes per fer-se càrrec dels...