La regidora ha rebut aquest dilluns la notificació de l'obertura de judici oral pels abocaments a la platja de Palma
La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilita, Neus Truyol
24La Fiscalia demana per a Neus Truyol, regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma, quatre anys de presó per un presumpte delicte mediambiental en modalitat omissiva pels abocaments d’Emaya a la badia de Palma. La regidora ha rebut aquest dilluns la notificació de l’obertura de judici oral pels abocaments.
L’exgerent d’Emaya, Imma Mayol, també s’enfronta a quatre anys de presó, mentre que la Fiscalia demana per a tres empleats de l’empresa pública penes de dos anys de presó. Cal recordar que el mes d’abril passat, el Jutjat d’Instrucció Número 12 de Palma va dictar un acte en el qual apreciava indicis de delicte per part de l’expresidenta de Emaya i actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, pels abocaments d’aigües fecals a la badia de Palma. El jutge va presentar l’acte a Fiscalia perquè redactàs el corresponent escrit d’acusació contra Truyol i altres persones investigades en la causa.
El febrer de 2020, la regidora va ser citada a declarar al Jutjat de Via Alemanya en qualitat d’investigada per un presumpte delicte mediambiental en relació amb els abocaments d’aigües mixtes -pluvials i residuals- de la depuradora de Palma.
L’expresidenta d’Emaya va negar en les seves declaracions que l’Ajuntament no actuàs per intentar resoldre el problema dels abocaments i va defensar que es van gestionar correctament els fons del cànon de sanejament. A més, va assegurar que l’àrea de Medi Ambient va aprovar un pla de sanejament que recollia la necessitat d’una nova depuradora per al Coll d’en Rabassa que havia d’impulsar l’Estat.
LA REACCIÓ DE NEUS TRUYOL:
Neus Truyol ha criticat aquest dilluns que s’encausi “a qui més ha fet per revertir” els abocaments d’Emaya a la badia de Palma.
L’equip de govern de l’Ajuntament ha expressat el seu suport a la regidora. El Consistori ha indicat que “respecta, però no comparteix, el posicionament del Ministeri Públic i ha reiterat igualment el seu suport a la resta d’implicats”.
La regidora ha assegurat que l’actual equip de govern és el que més ha fet per revertir la problemàtica dels abocaments i ha lamentat que en les últimes dècades “no es fessin les inversions necessàries per arreglar unes estructures de sanejament deficitàries”.
Truyol també ha dit que “és sorprenent” que es materialitzi l’acusació malgrat les proves i documents que s’han aportat a la causa i que demostren “de manera contundent” que es va treballar per solucionar l’assumpte dels abocaments, igual que ho confirmen els projectes que estan en execució.
L’Ajuntament ha insistit que “s’han fet més actuacions que mai” per solucionar la problemàtica dels abocaments, per la qual cosa el procés s’afronta “amb tranquil·litat i confiança“
“Reduir els abocaments i informar no és cap delicte”, ha afegit Truyol. Per a la regidora de MÉS per Palma, és també “sorprenent” que la recerca es limiti a “anys molt concrets” i que no qüestioni el treball d’altres governs municipals per a frenar uns abocaments que es produeixen des de fa dècades.
LES INTERVECIONS DE L’AJUNTAMENT PER FRENAR ELS VESSAMENTS:
El Consistori ha detallat que amb Truyol al capdavant d’Emaya es va netejar el col·lector d’aigües pluvials de Platja de Palma després de 20 anys. L’Ajuntament va recuperar en aquesta etapa el cànon de sanejament i es van posar en marxa “projectes clau” per frenar els abocaments com el tanc de laminació i el col·lector interceptor, dues obres que, segons Cort, han reduït en un 90 per cent els tancaments de les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí. També es van comprar els solars per situar la nova depuradora.
A més, durant l’actual mandat, l’Ajuntament ha reivindicat que s’estan executant les obres del tanc i el col·lector, s’ha tancat el finançament per a la construcció de la nova depuradora amb la signatura del conveni i s’ha acceptat l’emissari llarg per a protegir la posidònia.
L’Ajuntament ha recordat que Emaya no té competències per a la construcció de l’emissari o la nova depuradora. No obstant això, ha defensat les gestions per revertir els abocaments, derivats de l’obsolescència d’una depuradora dels anys 70 i una xarxa de clavegueram únic per a aigües fecals i aigua de pluja. A més, el Consistori ha insistit que l’empresa municipal “complia i compleix” amb tota la normativa sectorial protectora del medi ambient”.
Segons Neus Truyol, la recerca es va iniciar per raons “que no tenen a veure amb el medi ambient”. De fet, ha recordat l’edil, la denúncia la va fer una persona “vinculada a la dreta que discrepava del decret de posidònia”.
EL PP DE PALMA DEMANA A HILA QUE DESTITUEIXI A TRUYOLS:
El Partit Popular de Palma ha demanat aquest dilluns al batle de Palma, José Hila, que destitueixi la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, de tots els seus càrrecs i funcions. Els populars consideren que Truyol “s’enfronta a un cas molt important”, per la qual cosa “no es podrà centrar com és degut en la gestió municipal”.
El president del PP de Palma, Jaime Martínez, ha insistit que no demanen la dimissió de la regidora ni que cedeixi la seva acta. “Respectam la presumpció d’innocència, tot i que ells no ho han fet mai amb polítics d’altres formacions. No l’estam acusant. Tanmateix, creiem necessari que se l’aparti fins que tot quedi resolt”, assegura Martínez.
Alts càrrecs de Medi Ambient declaren per esclarir per què el Govern no va sancionar Emaya pels vessaments irregulars
Neus Truyol assegura que sí que va actuar per resoldre el problema dels vessaments a Palma