X

La Fiscalia responsabilitza el Govern de la contaminació de la badia de Palma

Afirma que, tot i saber del problema, no ha fet res per acabar amb l'abocament d'aigües residuals

08/02/2022

La Fiscalia responsabilitza el Govern de la contaminació de la badia de Palma

/CATI CLADERA

11

La Fiscalia de Medi Ambient considera responsable al Govern balear de la contaminació de la badia de Palma per l’abocament d’aigües residuals, ja que, malgrat conèixer la “gravíssima situació”, no va realitzar les inversions necessàries i va permetre les descàrregues contaminants sense autorització “durant dècades”.

En el seu informe al Jutjat d’Instrucció 12 de Palma, que investiga possibles responsabilitats penals per la deterioració de la qualitat de l’aigua, els substrats i l’ecosistema de la badia, la Fiscalia ressalta que la Direcció General de Recursos Hídrics “va incomplir la normativa” del cànon de sanejament, que obliga a destinar a la xarxa de depuració tot el recaptat.

El 48% del recaptat pel cànon finalista de 2001 a 2015 es va destinar a fins aliens als establerts en la norma, sosté el ministeri públic a partir de dades d’Emaya, l’empresa municipal responsable del sanejament de l’aigua de Palma.

Segons una reclamació d’inversions que va fer Emaya al Govern, la quantia del cànon que va anar a fins aliens van ser 101 milions que podrien haver servit per a “reduir l’enorme càrrega contaminant que ha vingut rebent la badia de Palma durant les últimes dècades”, assenyala la Fiscalia.

Apunta a més que el Servei de Costes i Litoral de la Comunitat, “hauria permès que durant dècades es dugui a terme un abocament d’aigües residuals sense autorització”, per tant “contrari a la llei”, i per sobre dels “valors límit d’emissió” d’elements contaminants.

En una anàlisi basada en les dades aportades per Emaya i les observacions i mesuraments del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil, la Fiscalia recorda que la badia de Palma està declarada “zona sensible” per normativa autonòmica, per la qual cosa les aigües residuals que s’aboquen en ella han de tenir un tractament “addicional al secundari” que limiti els elements contaminants segons índexs preestablerts.

Palma té una depuradora amb tractament terciari (EDAR 1) i una altra amb tractament addicional al secundari (EDAR 2), encara que la seva capacitat és molt insuficient i resulta superada en “pràcticament qualsevol episodi de pluja”, ocasions en les quals aigües residuals sense tractar i pluvials s’aboquen sense control, indica la Fiscalia.

En el millor dels casos, la meitat de les aigües que passen per l’EDAR 2 se sotmeten al tractament més complet. Les que reben tractament secundari superen sovint els valors legals de matèria orgànica i sòlids i multipliquen per 500 els límits de bacteris fecals establerts per a zones sensibles, recull l’informe.

Fins i tot les aigües residuals que amb tractament addicional al secundari de l’EDAR II incompleixen els límits microbiològics de nitrogen i fòsfor, ressenya la Fiscalia a partir de dades d’Emaya que van corroborar les anàlisis de les mostres preses pel Seprona.

A les descàrregues “controlades” a través de l’emissari de l’EDAR 2, que evacua uns 700 metres mar endins enfront de la platja de Ciutat Jardí, cal sumar l’abocament d’aigües residuals sense tractar pels sobreeixidors subaquàtics i de superfície en els episodis de pluges intenses, alguna cosa que ha ocorregut 78 vegades de mitjana cada any entre 2003 a 2018.

A més de l’impacte greu en la qualitat de les aigües i els ecosistemes, que ha provocat la pèrdua del 37,8% de les prades de Posidònia oceànica, segons un estudi de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), les aigües residuals generen “un risc de mal sobre la salut dels banyistes”.

“En notables ocasions, aquests episodis ocorren en els mesos d’estiu, coincidint amb la temporada de bany”, alerta la Fiscalia, que expressa dubtes sobre si les dades que es fan públics de les anàlisis de les aigües de les platges “reflecteixen la qualitat i situació real”.

El Jutjat d’Instrucció 12, que ha canviat diverses vegades de titular des que va obrir la recerca arran dels vídeos sobre la contaminació que va publicar la “Gaseta Nàutica”, compta amb l’informe de la unitat tècnica de la Fiscalia de Medi Ambient, l’estudi sobre la deterioració de la posidònia de l’IEO i amb anàlisi de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (*IGME) que prova l’acumulació de metalls pesants en el llit marí a causa dels abocaments.

L’Ajuntament de Palma, el Govern balear i el Ministeri de Transició ecològica han pactat la construcció d’una nova depuradora amb el doble de capacitat que estaria acabada en 2026 i el pròxim estiu està prevista la posada en funcionament d’un dipòsit i un col·lector per a acumular l’aigua de pluja i evitar el seu abocament directe a la mar.

08/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT