X

La Fisioteràpia, imprescindible en el tractament dels malalts Covid

Els fisioterapeutes són els encarregats d'ajudar els pacients a recuperar les seves funcions motores, respiratòries i cognitives greument malmeses per la Covid 19

24/02/2021

Redacció

A les Unitats de Cures Intensives, a part dels metges i les infermeres, hi treballen de valent els fisioterapeutes. Ells són els encarregats d’ajudar els pacients a recuperar les seves funcions motores, respiratòries i cognitives greument malmeses per la Covid 19.

Una de les pacients que atenen és na Pilar. Ja fa setmanes que les proves surten negatives, però el seu estat encara és delicat. Per això roman a l’UCI de Son Llàtzer, on des del 4 de desembre fa fisioteràpia. Segons ens explica Isabel Gil, la seva fisioterapeuta, “quan el pacient està sedat aplicam una fisioteràpia passiva, és a dir, els moviments els realitzam nosaltres, sempre cercant la màxima col·laboració amb el malalt. En el moment en que aquest es troba millor passem a fer exercicis més actius, treballant fins i tot la resistència per tal de poder recuperar la força”.

Així els fisioterapeutes tornen, a poc a poc, a donar força a uns músculs, mobilitat a unes articulacions i aire a uns pulmons que han oblidat com donar vida després de mesos d’allitament. Jesús Peralta, també fisioterapeuta, assegura que “la fisioteràpia escurça l’estada a la UCI, el que suposa una reducció de la despesa sanitària i disminueix el risc de patir complicacions”.

Aquí a més, es treballa de valent perquè el pacient recuperi la memòria, l’orientació o la concentració. Funcions cognitives que també trastoca la Covid-19. Eva Ponce, terapeuta ocupacional, assegura que “aquestes àrees són fonamentals per recuperar la independència del pacient”.

La UCI de Son Llàtzer, que continua avui al 130% de la seva capacitat, ha hagut d’incrementar aquest equip de professionals. Ara en disposa de 6, 4 més que abans de la pandèmia. Tot perquè les vides que aquí se salven estiguin carregades després precisament d’això. De vida, de bona vida.

24/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris