X

La flora de l’illot des Vedrà es recupera de manera “extraordinària” sense les cabres

Científics de la UIB registren la recuperació de plantes endèmiques i en perill d'extinció

20/05/2022

La flora de l’illot des Vedrà es recupera de manera “extraordinària” sense les cabres

Eivissa, un equip del Méteo ha aconseguit desembarcar a l’illot des Vedrà, al sud de l’illa, per comprovar per primera vegada, damunt el terreny, com evoluciona la flora autòctona després de la retirada definitiva de les cabres, ara fa dos anys. Hem acompanyat el professor de Botànica de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Joan Rita, qui amb el seu equip ha constatat la recuperació rapidíssima i “extraordinària” de la flora, amb algunes espècies endèmiques i d’alt valor ambiental.

Amb 382 metres d’altura i 60 hectàrees de superfície, l’imponent illot  no guarda gairebé secrets pel professor Rita, que l’estudia de fa quatre dècades. Des de la polèmica retirada de les cabres, que va acabar als tribunals, els científics han constatat una recuperació espectacular de la flora.
És el cas de la Silene hifacensis, registrada de nou al terra des Vedrà i no només entre les roques dels penyals, com passava abans. També han trobat camamil·la des Vedrà en perfecte estat, una planta que només creix a l’illot.

Ara, sense els rumiants, les aus marines i la sargantana pitiüsa de la subespècie vedranera, tornen a ser els reis animals del terreny, que forma part de les Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent.

20/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris