Tornen els rodets, les càmeres i els revelatges que a mitjans de la dècada dels 2000 varen donar pas a les Reflex digitals
Imatge d'arxiu.
23
Escolta el reportatge a IB3 Ràdio
Amb l’explosió del digital, a mitjans de la dècada dels 2000, els rodets i les càmeres clàssiques varen donar pas a les Reflex digitals, que revolucionaren el sector professional, o a les compactes digitals, que posaren un càmera a cada casa, sent el preludi del que tenim avui: una càmera a cada mà, integrada als nostres smartphones. La foto i el vídeo digitals, amb la seva immediatesa i la coordinació amb l’univers dels ordinadors i Internet, varen fer creure a molta gent que l’analògic era a punt de desaparèixer per sempre. La veritat, però, és que després del cop inicial, fa uns 15 anys, la indústria analògica viu una renaixença.
Jacobo Biarnés va muntar el seu estudi de revelatge i impressió fa 5 anys. Va començar amb pocs recursos, però a mesura que augmentava la clientela, va anar ampliant maquinària i serveis. La majoria de la gent que rep Biarnés són mallorquins, però també té clients d’Eivissa, de Menorca, de la Península o inclús de l’estranger. Són tan aficionats, com artistes, o professionals de, per exemple, el món de la moda. Assegura que ha augmentat l’ús de la foto analògica. Qui també veu créixer aquest sector és Anthony Neitzke, fotògraf i reparador de càmeres analògiques, que cada vegada té més clients.
Però quines avantatges li veuen els seus usuaris? Aina Maria Cantallops ha après molt sobre el mitjà analògic mentre cursava un màster de Fotografia Artística a la Universitat de Westminster fa uns mesos. Recentment ha publicat el seu primer foto-llibre i diu que treballar en analògic, tot i el risc de no saber si el resultat és l’esperat, li agrada perquè se centra en el moment de la foto. A més, Cantallops creu que és una bona època per als professionals que treballen en analògica, perquè avui dia es valora molt l’aspecte artístic de la foto.
Al centre cultural Cas Retratista, a Montuïri, s’hi han gestat iniciatives importants en l’àmbit de l’analògic. El setembre de 2019 varen fundar l’associació de fotografia analògica de Mallorca i tot d’una varen organitzar un festival inspirat en el Revela’t de Barcelona, que, de moment, no ha pogut veure la llum a causa de les restriccions per la COVID. Ara, Cas Retratista lluita per la supervivència esperant la millora de la situació sanitària, i aviat iniciaran una campanya per captar socis que els ajudin pagant una petita quota.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu