Després de 60 anys de recerca, el grup d'investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Livermore dels Estats Units han aconseguit generar la ignició en un experiment de fusió controlada
Fusió nuclear amb guany net d’energia. Després de 60 anys de recerca, el grup d’investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Livermore dels Estats Units han aconseguit generar la ignició en un experiment de fusió controlada. La prova va consistir a dirigir 192 làsers contra un objectiu de la mida d’una crispeta, que era en realitat una càpsula amb deuteró i tritó, i fer-la ignifugar a uns tres milions de graus Celsius, simulant les condicions d’una estrella.
“És la primera vegada que, en un entorn de laboratori controlat, s’ha creat més energia de fusió del que es va necessitar per escalfar el combustible a les temperatures requerides.Ara esperam avançar cap a la viabilitat de l’enginyeria i fer de la fusió nuclear una veritable font d’energia neta”.
Però l’experiment no s’acaba aquí. Per obtenir energia de fusió comercial es necessiten milers de càpsules per produir més episodis d’ignició. I podrien passar anys, s’especula que uns deu, abans de tenir la primera central nuclear de fusió. Però els investigadors asseguren que el futur de l’energia és la fusió nuclear, perquè produeix energia barata i neta.
“L’avantatge de la fusió és que es pot col·locar allà on es necessiti i es pot encendre quan es necessiti. També representa una font de densitat d’energia mol més alta en comparació amb l’energia solar o l’eòlica. Una petjada petita genera molta energia. I això serà molt útil en el futur, per a la dessalinització de l’aigua o l’eliminació activa de diòxid de carboni a l’atmosfera”.
No es pot oblidar que la fusió és un procés essencial en les armes nuclears modernes i que el laboratori Livermore va néixer amb l’objectiu de desenvolupar aquest tipus d’armament.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular