X

La gestora dels actius de Divarian comercialitza a les Illes més de 200 habitatges de bancs

Els promotors critiquen que la Sareb no posi el sòl que gestiona a les Illes a disposició de l'Administració per fer HPO

09/12/2019

La gestora dels actius de Divarian comercialitza a les Illes més de 200 habitatges de bancs

15

Els bancs continuen intentant desfer-se de la seva cartera de pisos procedents de llançaments hipotecaris o dacions en pagament, i en alguns casos, ho fan a través d’empreses connectades alhora amb els anomenats fons voltor, societats d’inversió que acaparen una bona part del mercat de l’habitatge a les Illes. Una d’aquestes empreses, Haya Real Estate, comercialitza a les Balears més de dos cents habitatges de bancs. Haya gestiona la cartera d’actius de Divarian, un fons inversor que, segons fonts de la Plataforma Antidesnonaments, hauria adquirit entre 300 i 400 pisos al barri palmesà de Son Gotleu.

Aquesta empresa gestiona, entre d’altres, la venda a les Balears de 15 pisos del BBVA (banc que participava en el capital de Divarian). A més, té uns altres 19 pisos del Sareb; 28 de Bànkia i 5 de Cajamar. En total Haya Immobiliària comercialitza al seu web 173 habitatges de segona mà procedents de bancs i 62 d’obra nova.

Un altre cas és el de Building Center, societat creada per CaixaBank per a la desinversió de la cartera d’immobles del grup financer i que a l’actualitat té a la venda al seu web 123 pisos, 39 d’ells de nova construcció.

La PAH insisteix en què es produeix una venda “massiva” de patrimoni immobiliari a fons voltor amb seu fiscal a països estrangers i que tenen una participació important dels propis bancs espanyols, segons ha explicat a IB3 Ràdio l’advocat Víctor Cornell.

Moltes vegades es tracta de pisos de renda baixa als quals se’ls acaba el contracte de lloguer, i el comprador apuja la quota, amb la qual cosa fa que els inquilins decideixin partir. En d’altres casos són fruit d’execucions hipotecàries. La presència progressiva d’aquests fons d’inversió a un determinat barri causa un encariment dels preus de l’habitatge a la zona; “en el cas concret de Divarian, per exemple, es tracta d’un fons voltor que vé del BBVA i que pot tenir 600 habitatges a un barri, amb la qual cosa fa que s’encareixi aquella zona de manera exponencial”, afirma.

Cornell assegura que molts d’aquests centenars de pisos comprats per fons voltor a zones de Palma són buits i escapen del control de l’administració autonòmica, que obliga a cedir els habitatges de grans tenidors per al lloguer social.

Els promotors apunten cap a la Sareb

Per la seva banda els promotors de les Illes es queixen que els fons voltor han acaparat molt de sòl i, segons la lògica d’aquest mercat, pretenen treure’n el màxim profit econòmic. Una queixa especialment adreçada contra les actuacions de la Sareb, la Societat de Gestió d’Actius procedents dels bancs, que ha quedat, diuen, amb un bon nombre de propietats immobiliàries.

El president de Proinba, Luis Martín, denuncia que “la Sareb, amb els doblers de tots, s’ha quedat amb molt de sòl i ara, per comptes de posar-lo a disposició de l’Estat i de les comunitats allí on hi ha necessitat d’habitatge econòmic, ho desenvolupen ells al màxim preu que poden”.

09/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT