X
7

La guerra a Ucraïna enceta una nova fase cap a la descarbonització

Les inversions s'allunyen dels combustibles fòssils i s'apropen a les renovables, a causa del seu vincle amb la seguretat nacional

06/05/2022

La guerra a Ucraïna enceta una nova fase cap a la descarbonització

Ha començat amb la guerra a Ucraïna una nova fase cap a la descarbonització generalitzada? S’acceleraran les inversions energètiques en favor de la transició? La resposta, segons alguns experts, és que sí.

La invasió de Rússia a Ucraïna ha empès els gestors d’actius “a pensar en les energies renovables com a representants de ‘l’energia de la llibertat’ i ha obert el camí a la descarbonització generalitzada, cosa que no havia assolit la catàstrofe climàtica“. Ho assegura el director de la gestora internacional de fons sostenibles Federated Hermes, Eoin Murray, qui detalla que “a mitjan termini s’acceleraran les inversions energètiques a favor de la transició, atès el seu vincle amb la seguretat nacional”.

“Si la guerra ens ha ensenyat res, és que estam a la mercè d’interrupcions imprevisibles. Les catàstrofes climàtiques, ja evidents a molts llocs del món, han demostrat ser insuficients per apartar-nos del consum de combustibles fòssils. La preocupació per la seguretat energètica ha resultat ser la força mobilitzadora necessària”, recalca.

Murray sosté que la majoria dels països revisen la seva combinació energètica i estableixen plans per garantir un subministrament d’energia estable i segur, al mateix temps que s’abandonen els combustibles fòssils i s’opta per les renovables. D’aquesta manera, apunta que “les importacions de gas natural de Rússia a la UE es reduiran fins a un 65% cap al final d’any”.

Les inversions, més atretes per les renovables

“Abans es parlava de la transició energètica en qüestió de dècades, però ara hi ha una nova urgència en joc“, subratlla. Murray detalla que les inversions ja s’allunyen dels combustibles fòssils. Per exemple, diu que la subhasta de contractes d’energia eòlica marina a les costes de Nova Jersei i Nova York va rebre ofertes rècord per valor de 4.400 milions de dòlars, mentre que una venda recent de drets de perforació petrolífera al Golf de Mèxic va atraure menys de 200 milions de dòlars.

“Mai com ara no hem tengut tant d’interès econòmic a enfrontar-nos als defensors de l’statu quo i pressionar els governs perquè realitzin canvis urgents que creïn el context adequat per un futur sostenible”, afirma, i sentencia: “Fins i tot els sectors més reticents a l’adaptació no continuaran així, com la producció de metalls industrials, productes químics, fertilitzants i el transport pesant i de llarga distància”.

06/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT