X

Les productores cinematogràfiques dels EUA repliquen els guionistes i afirmen que no estan tan mal pagats

Afirmen que els escriptors tenen entre cinc i sis mesos de feina assegurats i que s'han oferit a pujar-los el que cobren per la venda i exportació de continguts

05/05/2023

Les productores cinematogràfiques dels EUA repliquen els guionistes i afirmen que no estan tan mal pagats

Manifestació de guionistes davant les oficines de Netflix a Los Ángeles (EUA) aquesta setmana. / EFE - M. Rubalcaba

Redacció

Les productores de cinema i la televisió dels Estats Units reivindica la retribució (assistència mèdica, plans de pensions i paternitat) “a vegades superior que les d’un treballador a temps complet” dels guionistes en vaga des de dimarts per reivindicar justament una millora de les seves condicions laborals. Rebutja l’Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP, per les seves sigles en anglès) que cerqui fer precària la feina dels escriptors, com ha denunciat el Sindicat de Guionistes dels Estats Units (WGA). Informa que aquests tenen feina assegurada entre cinc mesos i mig any de mitjana en el cas d’una sèrie, tasca que els reporta “una paga mínima de 91.000 dòlars”. A això se n’hi han d’afegir, segons declaracions de la mateixa font recollides per l’agència Efe, 28 mil (guió de 30 min) o 41 mil (1 h) si les seves històries es venen o exporten a altres cadenes i plataformes. Diuen que la demanda de pujada del 200% d’aquestes quantitats no és viable perquè les subscripcions a l’estranger “són més baixes” i que, tanmateix, ja n’han oferit una del 46%.

Nombre mínim de guionistes i IA

L’AMPTP tampoc no veu la petició de la WGA de tenir un nombre mínim de guionistes a les sales de guió, perquè a vegades un sol guionista és la veu del programa i no es pot anar contra la “natura creativa” ni donar “solucions generals a problemes específics”. Quant a la intel·ligència artificial (IA), que el sindicat vol que es reguli pel que fa a la seva utilització en l’elaboració dels guions, parla la patronal de “qüestions creatives i jurídiques difícils i importants” i que “es requereix un debat major” que s’ha compromès a dur a terme.

Notícies relacionades >

05/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris