Les noves tecnologies poden aportar informació sobre l'estat d'ànim dels nens mitjançant l'anàlisi de sentiments i crear escenaris virtuals on s'integren les joguines de tota la vida
39“N’hi ha prou amb agafar una joguina física, escanejar-la amb el teu telèfon o la tauleta, i ja pots jugar amb ella de manera interactiva”, explica José Carlos Sola, de l’Institut Tecnològic de la Joguina. El punt de partida son sempre joguines físiques que ja estan en el mercat i que es combinen amb tecnologies com la intel·ligència artificial per a aconseguir “que la combinació de joc físic i digital ajudi a desenvolupar més la imaginació”, afegeix Sola.
La creació d’escenaris digitals per a situar a les pepes en botigues, camps o cases, o la possibilitat d’animar les imatges que apareixen en resoldre un puzle o un trencaclosques són només algunes de les possibilitats que ofereix la incorporació de la intel·ligència artificial al joc i que explora l’Institut Tecnològic de la Joguina, AIJU.
Aquest centre tecnològic, que forma part de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit) està desenvolupant el projecte Multisectorial AI Platform, que pretén posar a la disposició de les empreses biblioteques de recursos digitals per a poder convertir jocs de taula, ninots, cuines per a nens o fins i tot tricicles en joguines intel·ligents.
“Volem ajudar a les empreses a fer les seves joguines més atractives, interactives i allargar la seva vida útil“, assegura Sola, que indica que, per a això, la millor opció, per la seva senzillesa, és la realitat augmentada”.
La mescla entre joguines tradicionals i intel·ligència artificial permet, per exemple, la creació d’escenaris virtuals en els quals es poden integrar joguines físiques. Per exemple si un nen juga a que la seva nina va de compres, pot crear l’escenari de la botiga, o si utilitza una pistola de joguina “la tecnologia pot recrear un escenari a l’estil de les pel·lícules de l’Oest”.
Però la intel·ligència artificial no sols pot fer més atractiu el joc, sinó també aportar informació valuosa sobre l’estat d’ànim dels petits mitjançant la tècnica de l’anàlisi de sentiments, que pot fins i tot alertar de possibles casos d’assetjament escolar o de problemes familiars.
“Per a aconseguir aquesta informació, l’opció més senzilla és integrar un chatbot en el joc, un sistema que interactua amb el nen i li pregunta que tal està o com se sent i després passa un resum de les respostes a la seva família”, afirma el responsable de Multisectorial AI Platform, projecte finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).
La creació d’escenaris també pot fer saltar les alarmes, com explica Sola: “De la mateixa manera que si veus un dibuix que ha fet un nen on tot és negre o les persones surten amb cara trista, els escenaris virtuals ombrívols o foscos poden indicar-li a la intel·ligència artificial que podem estar davant un problema”.
A més, la intel·ligència artificial pot “adaptar la joguina al nen” i fins i tot aprendre de la manera de jugar. És el cas d’una bateria de joguina en la qual AIJU ha aconseguit que es pugui tocar una partitura digital que va augmentant de dificultat a mesura que encerta les notes.
Tot això “multiplica les possibilitats d’aprenentatge”, assegura Sola, que es refereix a un altre exemple: un tricicle amb una tauleta en el manillar amb un joc interactiu perquè els nens avancin per un parc de seguretat viària i aprenguin els senyals de trànsit. “I tot això sense moure físicament el tricicle, només girant el manillar, la qual cosa encara fa el joc més segur”, apunta.
Els nens poden, fins i tot, aprendre sobre una alimentació saludable, amb realitat augmentada aplicada a una cuina de joguina i una aplicació que indica el valor nutricional dels aliments, com es poden combinar o com es cuina.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu