X

La intervenció humana posa en risc els torrents de Menorca

La destrucció dels boscos de ribera i la sobreexplotació dels aqüífers són les principals amenaces

06/03/2023

La intervenció humana posa en risc els torrents de Menorca

Corre l’aigua pels torrents alimentats amb les darreres pluges d’hivern i flora i fauna gaudeixen del període humit d’aquests hàbitats canviants. A Menorca, hi ha dues tipologies de torrent: els de barranc, que han erosionat la pedra calcària del sud per desembocar a la mar, i els del nord, que llisquen per les terres argiloses, moltes d’elles dedicades al conreu.

Els torrents formen hàbitats complets, amb una flora i fauna adaptada a les seves característiques, que també varia segons el tram: més a prop de la mar, o més endins.

Els torrents també tenen un paper cabdal en l’equilibri hídric de l’illa. Els boscos de ribera returen la velocitat de l’aigua, evitant la pèrdua de sòl i afavorint la seva infiltració dins la terra. Però sovint, aquests boscos de ribera (els tamarells, el bruc…) han estat modificats per l’activitat humana. Els més evidents són els canals de formigó que passen per dins els pobles. Però també és habitual que, al camp, els conreus arribin arran de llera, eliminant la vegetació i fins i tot desviant el torrent com si fos un canal de reg.

A més de l’aigua de pluja, alguns torrents de Menorca també s’alimenten de les aigües subterrànies que brollen quan arriben a determinats nivells. Però la sobreexplotació dels aqüífers ha fet que moltes fonts naturals hagin deixat de dur aigua.

Però els darrers anys, l’acció humana ha aportat un nou recurs hídric als torrents: les aigües depurades. Encara que no s’aboqui aigua sense tractar als torrents, aquesta sol contenir una elevada quantitat de nitrats que sobrecarreguen de nutrients l’aigua dolça i desestabilitzen el seu equilibri natural.

El 2009, l’Observatori Socioambiental de Menorca va analitzar, per trams, l’estat de tots els torrents de l’illa, seguint un índex estàndard de valoració dels boscos de ribera. L’estudi fa un retrat alarmant d’aquests hàbitats tan importants per a l’equilibri hídric i per a la biodiversitat de Menorca.

06/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris