X

La justícia de Miami exonera a Luis Riu en una causa per presumpta corrupció

L'empresari mallorquí realitzarà una formació sobre bones pràctiques en el tracte amb funcionaris públics i accepta comparèixer com a testimoni en cas que fos citat al llarg del procés judicial

24/02/2021

La justícia de Miami exonera a Luis Riu en una causa per presumpta corrupció

Imatge del dia en què Luis Riu va comparèixer voluntàriament per declarar davant un jutge del comtat de Miami-Dade al febrer de 2018.

El conseller delegat de la cadena hotelera Riu, Luis Riu, ha estat exonerat en el procés en el qual era investigat pels tribunals del comtat de Miami-Dade (als Estats Units) per presumpta compensació il·legal a responsables del departament de Construcció en la remodelació de l’hotel Riu Plaza Miami Beach.


Luis Riu: “Les acusacions són totalment falses i infundades”

La Fiscalia no presentarà càrrecs contra l’empresari en la causa que investiga si un exresponsable del departament de Construcció de Miami Beach i alguns empleats van tenir estades gratis o descomptes en hotels a canvi de la seva assistència en la renovació de l’establiment, segons han informat fonts jurídiques que recull l’agència Efe.

Luis Riu queda lliure de càrrecs en el marc d’un acord entre la seva defensa i la Fiscalia, en virtut del qual l’empresari mallorquí realitzarà una formació sobre bones pràctiques en el tracte amb funcionaris públics, impartida per la Comissió d’Ètica Pública del comtat de Miami-Dade. A més, accepta comparèixer com a testimoni en cas que fos citat al llarg del procés judicial.

L’acord ha estat ratificat aquest dimecres davant el jutge de Miami en una reunió telemàtica.

En el mateix procés, l’empresa propietària de l’hotel Riu Plaza Miami Beach, Riutel Florida, ha aconseguit un acord de “no contest” (una figura jurídica estatunidenca per la qual no refuta ni accepta els càrrecs, sense declaració de culpabilitat), pel qual abonarà els costos de la investigació, 297.000 dòlars, i haurà de realitzar una donació a alguna organització benèfica del comtat, a determinar per l’oficina del fiscal, per valor de 200.000 dòlars.

També oferirà capacitació als seus directius i empleats en bones pràctiques i ètica en el tracte amb funcionaris públics.

Luis Riu va comparèixer voluntàriament a declarar davant un jutge del comtat de Miami-Dade al febrer de 2018 per aquesta causa i llavors va quedar en llibertat sota fiança de 20.000 dòlars.

La recerca de la Justícia estatunidenca per presumpta confabulació per pagar una compensació il·lícita se centrava en si Riu o el vicepresident regional de la cadena havien ofert o autoritzat estades gratis o amb grans descomptes en hotels a l’exdirector del Departament de Construcció de Miami Beach i empleats de l’àrea com a recompensa per la seva assistència en els tràmits per a la renovació de l’hotel, que va començar en 2013.

La cadena Riu va assegurar llavors que els seus executius eren “absolutament innocents” i que els càrrecs eren “totalment infundats”.

24/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris