CIèNCIA I TECNOLOGIA

La llampuga pot arribar a ser un 13% més grossa per l’alta temperatura de la mar d’aquest estiu

Científics mallorquins han fet números sobre quelcom que els pescadors ja sabien: amb la calor, aquest peix puja de talla


Els científics del Centre Oceanogràfic de Balears conjuntament amb els de l’IMEDEA, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, han fet números sobre quelcom que els pescadors illencs ja havien notat amb les seves captures: la llampuga d’enguany és més grossa. El motiu és que per mor de l’elevada temperatura del mar aquest peix migrant ha avançat el seu desenvolupament i conseqüentment la seva mida.

La conclusió de l’estudi titulat en traducció de l’anglès ‘Projecció de l’efecte de l’escalfament oceànic sobre un peix icònic i la seva pesca’ i publicat a la revista ‘Scientifics Reports‘ és que es poden preveure increments de fins a un 13,2% en la talla mitjana de la llampuga que es comercialitza a les Balears a conseqüència d’augments significatius de la temperatura superficial de la mar i onades de calor.

Al cap es tracta de l’elaboració d’un model matemàtic de predicció no només en funció del termòmetre, sinó també d’acord amb altres paràmetres com ara “l’època de posta, la mortalitat i les hores de llum”, segons ha explicat en un comunicat de premsa l‘Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) del qual depèn la seu oceanogràfica del Moll de Pelaires de Palma.

Com saben els pescadors, la llampuga és altament sensible a la temperatura de l’aigua que pot afectar el seu cicle migratori, el qual abasta una gran ruta entre el Carib i el Mediterrani. A les Illes, són exemplars encara en creixement que assoleixen una envergadura significativament superior en arribar a les aigües centroamericanes on es coneix com a Dorado.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |