X

Cau la llei d’amnistia en el Congrés per les exigències de Junts sobre els delictes de terrorisme i traïció

El text tornarà de nou a la Comissió de Justícia per reobrir la negociació i presentar un altre text a l'hemicicle en el termini d'un mes

30/01/2024

Redacció

La proposició de llei d’amnistia no ha superat la majoria absoluta que necessitava per aprovar-se al ple del Congrés, ja que Junts ha complert la seva amenaça de despenjar-se, i el text es remetrà a la Comissió de Justícia per reobrir la negociació i presentar un altre document a l’hemicicle en el termini d’un mes.

El ple del Congrés ha votat primer el dictamen de la llei d’amnistia, per a la qual cosa no calia majoria absoluta, i ha estat aprovat amb 177 vots a favor, també els de Junts, davant de 172 en contra. En concret, han votat a favor els diputats de PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, Podem i BNG davant del ‘no’ de PP, Vox, UPN i CC.

Però, pel fet de tenir rang orgànic, es necessitava una segona votació que exigia un mínim de 176 vots, i ha estat quan Junts ha optat pel ‘no’, rebaixant els suports a 171 diputats, fins i tot per davall dels 179 vots de l’oposició.

Reglament

Com que no arriba a aquest llistó mínim dels 176 vots, la llei no s’ha donat per aprovada i, d’acord amb l’article 131 del reglament del Congrés, el dictamen es remetrà a la Comissió de Justícia perquè, en el termini d’un mes, els diputats redactin un nou text que s’haurà de sotmetre a una nova votació a l’hemicicle.

No hi ha gaires precedents d’aquesta situació i el Congrés haurà d’aclarir quines esmenes de les presentades al gener es podran continuar defensant a la comissió. No obstant això, sempre hi haurà opció a pactar esmenes transaccionals que, a diferència del que passa al ple del Congrés, la seva votació no necessitarà el vistiplau de tots els altres grups.

Humiliació

El Partit Popular ha sostingut que és “difícil una humiliació més gran” al Govern de Pedro Sánchez que la provocada per JxCat en impedir amb el seu ‘no’ l’aprovació de la llei d’amnistia, fet que provoca que la norma torni a la Comissió de Justícia.

“El PSOE no s’ha plantat, al PSOE l’han plantat”, ha afirmat el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, minuts després de la votació al ple del Congrés, amb la qual Junts pretén continuar negociant amb els socialistes nous canvis al text per blindar l’amnistia del boicot del qual l’acusen els jutges.

En contra

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, considera “incomprensible” que Junts hagi votat en contra de la llei d’amnistia i a més els ha demanat que reconsiderin la seva posició i acceptin la norma tal com està. A més, ha retret a la formació independentista que votés ‘no’, igual que el PP i Vox, partits que volen “empresonar-los i il·legalitzar-los”, ha dit.

El ministre ha fet aquestes declaracions al pati del Congrés, després que la formació de l’expresident Carles Puigdemont hagi rebutjat la llei, la qual cosa ha impedit que sortís aprovada del Congrés dels Diputats i tornant-la a la Comissió de Justícia.

30/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris