X

La mà d’obra migrant sustenta el sector primari a Mallorca

Afora vila, enguany han arribat 500 temporers, un 20% més que l'any passat

21/07/2024

La mà d’obra migrant sustenta el sector primari a Mallorca

57

La d’obra migrant és el que sosté el sector primari. Sense senegalesos, llatinoamericans o magrebins, per exemple, difícilment hi hauria agricultura i pesca a Mallorca. 
 
En el cas de fora vila, enguany han vengut 500 temporers a l’illa, un 20% més que l’any passat. Arriben a través d’Unió de PagesosAsaja amb tota la documentació en regla. En el cas de la pesca, el 80% dels pescadors de les barques de bou són migrants. 
 
Un cas és el de Fidel. No es queixa ni un poc de la seva feina de temporer, tot i que reconeix que les altes temperatures són difícils de dur. El 2006, va venir per primera vegada des de Colòmbia per treballar al camp mallorquí, Ara fa 5 anys que fa feinaAgromart. És un dels 22 temporers contractats per aquesta empresa mallorquina que ofereix un contracte laboral per sis o nou mesos que inclou allotjament. 
 
Sense els migrants no tiraria endavant la campanya de recollida de la fruita. Ni locals ni nacionals volen fer aquesta feina. Fidel es mostra satisfet amb aquest treball i, si res no ho impedeix, tornarà l’any que ve. 
 
Dins de l’oferta laboral se’ls ajuda a fer els tràmits de la targeta sanitària i se’ls facilita un vehicle. 
 
D’altra banda, el 80% dels pescadors que fan la captura de més volum a Mallorca també són migrants. Sense ells la flota de barques de major envergadura estaria aturada. La majoria són magrebins. 
 
És el cas d’Aissa. És marroquí, té 57 anys i la pesca li ve de família. Mohamed, algerià, en té 21. Quan va arribar, ja tenia clar que volia ser pescador. 
 
Els pescadors locals fan feina en petites embarcacions, que són les més nombroses. En xifres globals, al Port de Palma, un de cada tres pescadors són magrebins, senegalesos i ara hi ha també un peruà. 

21/07/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT