L'abandonament s'ha disparat, sobretot a Palma, i molts ho fan perquè no poden pagar la reparació o deuen impostos
12La crisi econòmica derivada de la pandèmia ha fet augmentar de manera considerable l’abandonament de vehicles a la via pública. Un problema especialment important a Mallorca, que té Palma com a epicentre i que varia depenent de les barriades. Indrets com el polígon de Son Castelló, Can Valero, el Nou Llevant, Son Fuster, el barri de l’Amanecer o la plaça del Tub… però també Manacor, Calvià, el polígon de Son Bugadelles, etc., s’han convertit en dipòsits de cotxes abandonats improvisats i que causen un greu perjudici als residents de la zona.
Per exemple, al barri de l’Amanecer de Palma, es poden veure vehicles abandonats a diferents carrers, i la majoria d’ells de gran volum, com camions i autocaravanes. Els veïnats del barri denuncien aquesta situació, i asseguren que hi venen grues a deixar vehicles que havien estat abandonats a la zona ora. Un veïnat ha afirmat que “les grues tenen ordre de deixar-los fora de l’ORA i després el tràmit per llevar-los d’allà és de mesos”. Uns vehicles abandonats que moltes vegades serveixen de refugi a la gent sense sostre.
Però per què es produeix aquest abandonament de vehicles? Moltes vegades aquests casos no comencen al carrer. Hi ha persones que abandonen el seu cotxe o camió al taller mecànic perquè no poden abonar el cost de la reparació del vehicle. Per tant, en la majoria dels casos l’abandonaments es produeixen per problemes econòmics. Mateu Català, propietari del taller Cronomotor a Manacor assegura que “la majoria de gent el duria a un centre de descontaminació, que és on toca i no té cap cost. Però els qui l’abandonen sol ser perquè deuen imposts”. Una opinió compartida per Julio González, president de l’Associació Balear d’especialistes reparadors de l’Automoció i Nàutica (ABERAN). Mateu Català afegeix que els empresaris es queixen “que l’Ajuntament no retiri aquests cotxes de la via pública”.
Per la seva banda, l’àrea de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Palma ens ha remès a la policia local de Palma, que ens ha informat que des de l’inici de la legislatura política s’han retirat un total de gairebé 2.900 cotxes de la via pública i del dipòsit municipal de Son Toells. També diu el comunicat que s’està pendent de l’adequació del dipòsit municipal de Son Toells, que ara per ara no pot acollir nous vehicles perquè incompleix la normativa mediambiental.
Qui sí que ha parlat d’aquest tema és la directora general de la DGT a les Balears, Francisca Ramis, que assegura que en la majoria de casos es pot trobar una solució per poder donar de baixa un vehicle que tengui multes pendents d’abonar. Ramis ha assegurat: “La gent no és conscient que abans d’abandonar un cotxe és molt millor contactar amb la DGT a través del correu jptib@dgt.es, perquè si ens conten la situació del vehicle, podem donar-los solucions fàcils”.
El preu d’abandonar un vehicle al carrer pot superar els 1.600 euros per al seu titular, arrendatari o conductor habitual, al qual se li cobrarà la tramitació de la baixa, les reclamacions pel seu abandonament, les multes i altra casta de despeses.
Mateu Català, propietari del taller Cronomotor a Manacor, té molt clara la seva reivindicació: “Volem que els polítics ens escoltin. Volem una ciutat neta, no amb cotxes abandonats”.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu