X

La mar ja es menja l’arena a 2 de cada 10 platges de Mallorca i Formentera

Fenòmens naturals i la pressió humana fan disminuir els metres quadrats de costa, segons el darrer informe Mar Balear de la Fundació Marilles

26/05/2022

La mar ja es menja l’arena a 2 de cada 10 platges de Mallorca i Formentera

El 20% de les platges de Mallorca i Formentera i el 10% de les de Menorca i Eivissa estan en retrocés, és a dir, de cada vegada tenen menys metres quadrats d’arena, conquerida per l’aigua de la mar. És una de les conclusions de l’informe Mar Balear 2022, segons el qual la càrrega d’usuaris sobre les platges ha crescut un 35% en els darrers quatre anys, tenint en compte que els dos darrers han estat de pandèmia. Les platges urbanes, com per exemple s’Arenal, cala Millor, cala Blanca o cala en Porter, són les que mostren una major erosió.

Les construccions a platges (ports, aparcaments…) i el trànsit d’usuaris modifiquen, segons l’informe, els paràmetres naturals de sedimentació, afectant sobretot sArenal, sa Ràpita i Es Trenc, en el cas de Mallorca. A Menorca, estudis de les línies de costa de 52 platges mostren un major retrocés de l’arena a cala Blanca, platja de Llevant de Son Saura, cala en Porter, sa Caleta i platja de Son Saura. A aquesta illa, crida l’atenció que ha pujat el nombre d’usuaris de platges el 2021, tot i haver menys turistes. Hi han anat un 17% més de persones (31.805) que el 2019, l’any de referència precrisi, però han arribat a l’illa un 15% menys de visitants.

Segons Mar Balear, les platges menorquines amb menor superfície per banyista (amb menys de 3 metres quadrats per usuari) són les urbanes i verges amb algun tipus de servei: Binidalí, cala Mitjana, Macarella, Tirant-Platges de Fornells, Sant Adeodat i Son Xoriguer. Des de 2010, la càrrega mitjana de gent que suporten  es troba per damunt del límit òptim. També a aquesta illa, l’any passat, es va registrar el major nombre d’embarcacions ancorades a les platges dels darrers 20 anys, sobretot a La Vall-es Bot i es Tancats, Son Saura-Bellavista, Santandria i Macarella-Macarelleta.

A la vegada, empitjora la qualitat de l’aigua de bany, que en els darrers onze anys ha passat d'”excel·lent” a “bona”. El 2021, la qualitat “excel·lent” es dona a tots els punts estudiats de Formentera, al 87% de Mallorca, al 73% de Menorca i al 50% d’Eivissa, la que menys en té.

26/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris