X

40 espècies de les Balears estan en perill d’extinció, i en podrien ser més

En total, un 5% de la biodiversitat de l'Arxipèlag està classificada com a amenaçada, la majoria aus

09/05/2019

40 espècies de les Balears estan en perill d’extinció, i en podrien ser més

El ferreret és una de les espècies amenaçades.

264

És una dada del catàleg d’espècies protegides del Govern, que posam damunt la taula la mateixa setmana que l’ONU ha publicat un informe que adverteix que ens enfrontam a una extinció massiva sense precedents.

Un milió d’espècies estan en risc d’extinció a tot el planeta. Els autors de l’informe, 50 científics d’arreu del món, atribueixen a la intervenció de l’home aquesta desaparició massiva. En clau balear, segons l’expert en biodiversitat i professor de la Universitat de les Illes, Samuel Pinya,  hi ha al voltant de 40 espècies en perill d’extinció. En total, un 5% de la biodiversitat de l’Arxipèlag està classificada com a amenaçada.

“La natura no és més que un gran castell de naipes. Cada carta és al seu lloc i té una funció determinada. En el moment que comences a llevar cartes, el castell, tard o d’hora, caurà”, assegura Pinya. La pèrdua o l’alteració del seu hàbitat i la introducció d’espècies invasores són les principals causes de la disminució de biodiversitat. Segons l’ONU, pràcticament la meitat dels amfibis estan en perill, i també un terç dels mamífers marins i dels esculls de corall. 1 de cada 10 insectes també es troben a punt de desaparèixer.

Samuel Pinya adverteix que hi ha moltes espècies que no s’han avaluat aquí a les Illes, sobretot invertebrats i fongs, i per tant l’amenaça d’extinció podria superar el 5% oficial.

Si la causa d’aquesta situació és la intervenció humana, també la solució passa per un canvi d’hàbits. Els experts recomanen, a l’àmbit domèstic, mirar bé quin impacte té allò que consumim. I a més gran escala, els autors de l’informe asseguren que és el moment d’actuar i que la humanitat reconegui la naturalesa com una de les principals fonts de creixement econòmic.

09/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT