X

La Menorca Talaiòtica és declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

Suposa la culminació de 13 anys de feina i del reconeixement mundial de l'excepcionalitat de monuments com la Naveta des Tudons o les taules prehistòriques

18/09/2023

La Menorca Talaiòtica és declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

La Menorca Talaiòtica ja és Patrimoni de la Humanitat. El Comitè de la UNESCO ha votat favorablement la inclusió de la Menorca Talaiòtica en la llista de patrimoni de la humanitat aquest dilluns. Es tracta de la culminació de 13 anys de feina i del reconeixement mundial de l’excepcionalitat de monuments com la Naveta des Tudons o les taules prehistòriques.

Es començà a xerrar d’aquesta candidatura el 2009 i el 2010 el Consell de Menorca s’hi va a posar a fer feina per treurer-la endevant. La Menorca Talaiòtica reconeguda avui per la UNESCO està formada per nou àreas que engloben 280 jaciments i els paisatjes que hi estàn associats. Així hi tot no representa tots els jaciments de l’illa perque n’hi ha uns 1500 catalogats. Ara mateix Menorca és la illa amb més jaciments arqueològics detectats per quilòmetre quadrat.

La presidenta del Govern, Margalida Prohens, n’ha defensat la candidatura a Riad, a l’Aràbia Saudita, en la 45a edició del Comitè, acompanyada del president del Consell de Menorca, Dolfo Vilafranca, i l’ambaixador delegat permanent de l’Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura, José Manuel Rodríguez.

Tots tres s’han mostrat molt agraïts pel reconeixement. “Avui és un dia històric per a Menorca i per les Illes Balears. Vull traslladar el compromís del Govern a l’hora de gestionar, explicar i protegir aquest patrimoni, perquè arribi a les noves generacions amb la seva màxima esplendor”, ha dit Marga Prohens.

Per la seva part, Dolfo Vilafranca també ha agraït al Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO el reconeixement de la Menorca Talaiòtica: “És un honor com a president del Consell Insular de Menorca acollir aquest reconeixement en nom de tots els menorquins”. Així mateix, Vilafranca ha destacat el treball i l’esforç col·lectiu que ha suposat la presentació de la candidatura en qüestió, amb l’objectiu de “preservar-ne el llegat”.

Amb aquesta nova inscripció, Espanya ja atresora 50 enclavaments de Patrimoni Mundial al seu territori, una xifra que la converteix en un dels països amb més béns registrats en aquesta llista i un dels més reconeguts a nivell internacional per la varietat, riquesa i qualitat del seu patrimoni.

 

Notícies relacionades >

18/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris