X

La Comissió de l’Eurocambra sobre explotació sexual infantil conclou que “és un problema de dimensió europea”

Planteja la necessitat de "repensar" el sistema i crear centres especials per a menors amb problemes de conducta

06/09/2022

La Comissió de l’Eurocambra sobre explotació sexual infantil conclou que “és un problema de dimensió europea”

La Comissió de Peticions de l'Eurocambra va venir a Palma l'abril passat a investigar.

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha elaborat un informe sobre la seva visita a Balears pels casos d’explotació sexual de menors tutelades i ha conclòs que el sistema necessita millores, com un reforç de la cooperació i comunicació entre institucions i un increment de personal i pressupost, entre altres observacions. A més, destaca que aquesta problemàtica “és de dimensió europea” i per això proposa un sistema de recollida de dades i estadístiques a nivell europeu per “fer-se una idea del problema de l’explotació sexual infantil”.

Segons l’informe, al qual ha tengut accés IB3 Notícies, la Comissió planteja la necessitat de “repensar” el sistema i crear centres especials per a menors amb problemes de conducta, “que encara no s’han desenvolupat a Balears”.

També incideix en la importància de mantenir la comunicació amb els pares dels menors i treballar en la prevenció i “en la lluita contra el fracàs acadèmic i les drogodependències, i hem de dotar els menors d’eines i habilitats socials que afavoreixin el seu empoderament i la seva capacitat d’assertivitat davant les situacions de maltractament, i cal advertir, els perills de les noves tecnologies de la comunicació”.


El PP demanarà la compareixença d’Armengol després de l’informe de la Comissió europea sobre explotació sexual infantil

La visita d’investigació a les Illes Balears el passat abril d’una delegació de la Comissió de Peticions va posar de manifest que el problema de l’explotació sexual dels infants acollits a les Balears és polièdric i requereix una actuació integral de totes les autoritats competents. Es va entrevistar diferents autoritats i institucions, com la presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, alts càrrecs del Consell de Mallorca i també representants de la Guàrdia Civil, la Policia i la Fiscalia, ente d’altres persones.

En l’informe recomana establir “estàndards mínims comuns” per als sistemes de protecció dels infants en centres d’atenció residencial i de protecció infantil a més de “recollir dades i estadístiques a nivell europeu” ja que, d’aquesta manera, “fer-se una idea del problema de l’explotació sexual infantil” que, segons afirma, “és un problema de dimensió europea“.

Sobre el tractament de casos als mitjans de comunicació, es recomana tractar amb objectivitat i responsabilitat per “no estigmatitzar els infants acollits a la societat”.

També proposa adaptar el sistema residencial a les noves situacions de protecció: “distingir entre els menors amb possibilitat de derivació o retorn a les seves famílies i els menors que, per diferents motius, poden quedar institucionalitzats fins a la majoria d’edat”. En aquest sentit, la Comissió planteja també donar suport als adolescents majors de 18 anys que abans estaven tutelats perquè “puguin assolir la plena emancipació”.

Destaca també la recomanació de promoure el nombre de famílies d’acollida més enllà dels sis anys per afavorir la reinserció dels infants a la societat.

Assenyala la creació de protocols relatius a la seguretat dels centres de protecció de menors, amb el respecte dels seus drets fonamentals, i adequar-los al compliment de les normes internes de conducta i a les situacions de sortida voluntària dels centres, amb l’objectiu d’atendre els adolescents fugitius. A més, de reforçar i augmentar la ràtio d’educadors, tècnics i altres professionals dels centres de protecció; reajustar els criteris de formació i selecció d’aquestes professions.


El fiscal delegat de Menors reclama un nou sistema de protecció contra l’explotació sexual infantil
Quan va començar l’escàndol sobre explotació sexual de menors que analitza ara el Parlament Europeu?
Les Balears demanen una directiva europea contra l’explotació sexual infantil
“Els delinqüents saben que les nines són vulnerables, però no hi ha una autoritat que les frenin”

06/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris