X

La Nasa detecta aigua a la superfície il·luminada de la Lluna

Si es pogués extreure, seria un recurs molt útil per a les bases humanes que s'hi volen establir a finals de la dècada

27/10/2020

La Nasa detecta aigua a la superfície il·luminada de la Lluna

18

La Nasa ha detectat per primera vegada aigua a la superfície de la Lluna il·luminada pel Sol, concretament al cràter Clàvius.

El descobriment, que ha sorprès els científics, s’ha fet gràcies al telescopi Sofia, que va a bord d’un avió modificat per volar per l’estratosfera, des d’on detecta l’univers infrarroig.

En realitat, s’hi han detectat molt poques molècules: en un metre cúbic, on hi cabrien mil litres, n’hi ha 350 mil·lilitres, la cabuda d’una llauna de refresc.

El catedràtic d’astrofísica de la UIB Josep Lluís Ballester, precisa que aquestes molècules no es troben en estat líquid a la superfície lunar: “Estan ficades dins roca o cristalls. Els autors de l’article en diuen ‘trampes fredes'”.

Ara cal investigar si se’n pot extreure aquesta aigua, com d’estesa està i si es manté sempre allà mateix o si es desplaça.

L’origen d’aquesta aigua també és una incògnita. “Els impactes de micrometeorits poden dur aigua. O també es pot fer a partir d’altres molècules que hi hagi damunt la lluna”, explica Ballester.

Si se’n pot extreure aquesta aigua i n’hi ha a bastament, seria una gran notícia amb vista a establir-hi una base humana, ja que no caldria dur l’aigua des de la Terra. La Nasa vol fer-hi una base a finals de la dècada. Abans, al 2024, té previst enviar-hi una expedició amb un home i la primera dona.

27/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT