Amb tractaments de desinfecció més innovadors com electroporació es podria reduir a la meitat el consum d'aigua a les Illes
Bona part de la despesa d’aigua en temporada turística prové de les piscines. Mantenir-les en bones condicions per al bany suposa llençar-ne cada dia entre el 5 i el 10 % de la capacitat total. Però hi ha nous tractaments que eviten els productes químics i que fan que la despesa hídrica sigui molt menor.
Un dels exemples el trobam a la piscina de la UIB. Hi tenen una màquina que desinfecta l’aigua des de fa 3 anys amb un sistema d’electroporació que va ser pioner a les Balears. El que fa aquest sistema de camps elèctrics és provocar que es trenqui la membrana de les bactèries i els microorganismes presents a l’aigua i, així, desinfectar-la evitant productes químics, com la sal, el clor o derivats. El sistema permet estalviar aigua i tenir un menor impacte en el medi ambient, perquè l’aigua que es llença no té productes químics.
Comparat amb el sistema anterior, ara estalvien uns 2 milions i mig de litres d’aigua anuals. I per als usuaris, l’experiència és molt millor.
A Balears hi ha unes 2.600 piscines turístiques i esportives. “Just en rentat de filtres cada temporada es gasta una quantitat d’aigua equivalent a dues vegades el Gorg Blau”, explica el president del Clúster Químic de les Illes Balears, Joan Miquel Matas. Si totes aquestes piscines canviassin cap a un sistema de desinfecció més innovador, el consum d’aigua es reduiria a la meitat.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular