X

“La nostra flota està adaptada als recursos de la nostra mar i a les necessitats del mercat local”

Els pescadors de Mallorca lamenten les conseqüències de la nova reducció de jornals per a les barques de bou, unes 20 a tota l'illa

04/01/2023

“La nostra flota està adaptada als recursos de la nostra mar i a les necessitats del mercat local”

Ja ha entrat en vigor la nova limitació de dies de pesca per a les barques d’arrossegament. Des de 2020, Europa ha reduït els seus jornals al voltant d’un 30 %. Tot i les queixes dels pescadors, la Mediterrània Occidental es regeix per un sol reglament. Això, en un sector en què el relleu és complicat i en què les jubilacions són superiors a les incorporacions.

Mallorca disposa de 20 barques d’arrossegament. A Palma n’hi ha 3; 5 són al port d’Andratx; 2, a Sóller; 2, al port d’Alcúdia; 3, a Cala Rajada;  1 és a Portocolom i 4 més a Cala Figuera. Aquestes, però, són la meitat de les que hi havia ara fa unes dues dècades. Una flota, apunten els pescadors, ja, de per si, reduïda. El president de la Federació de Confraries de Pescadors de les Illes Balears, Domingo Bonnín, apunta que la quota de mercat és la que és. De fet, avui dia és un 14% i d’aquest percentatge, un 70% prové de les barques de bou, segons detalla Bonnín. “No es pot créixer, però sí que hem de mantenir el que tenim. (…) No podem competir en preu, competim en qualitat”, afegeix.

Per això, la nova reducció de dies de pesca per barca, establerta per la normativa europea i que l’any que ve arribarà al 40% en comparació al 2019, és, diuen, un perill. Una barca de bou que llavors podia sortir a la mar 220 dies, el 2024 només ho podrà fer uns 130. I aquesta limitació, a banda de reduir la captura, apunten, ja ha generat canvis laborals. Els contractes al sector pesquer sempre havien estat fixos, “era la nostra bandera”, diu Bonnín. “Ara, però, són de fixos discontinus. El reglament ens està obligant a aquestes coses, al final, les barques són empreses”.

Amb tot, els comptes surten, “però molt ajustats”, segons els pescadors. I, en aquest sentit, els científics reconeixen el perjudici econòmic que comporta aquesta reducció de dies de pesca per a les barques de bou. Aposten, a més, per mesures que redueixin la mortalitat per pesca. Així ho explica la investigadora del Centre Oceanogràfic de Balears, Beatriz Guijarro. “La reducció del nombre de dies per embarcació ja és molt grossa. Si es vol continuar reduint aquesta mortalitat per pesca, s’hauria de posar més interès a aplicar un altre tipus de mesures que ajudin a protegir, sobretot, la població més vulnerable. Com poden ser els reclutes, que són els individus petits, o els reproductors”, assegura Guijarro.

Aquestes mesures poden anar des de la substitució de les xarxes per unes altres que permetin que els exemplars més petits puguin escapar o el tancament de certes zones on se sap que hi ha una gran quantitat de reclutes o de reproductors. “Combinar diferents tipus de mesures que ajudin a garantir la sostenibilitat pesquera i no només focalitzar-ho tot en només una que té un efecte més perjudicial des d’un punt de vista econòmic”.

 

04/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris