X

La nova edició de l’Atlàntida Film Fest estrenarà en exclusiva les pel·lícules triomfadores a la Berlinale i Sundance

A més del cinema, la música tornarà a ser protagonista amb 16 concerts gratuïts com són Natalia Lacunza, Alice Wonder, Belén Aguilera o Putochinomaricón i l'actuació inaugural de l'artista catalana Queralt Lahoz

05/05/2023

La nova edició de l’Atlàntida Film Fest estrenarà en exclusiva les pel·lícules triomfadores a la Berlinale i Sundance

Miquel García

El festival de cinema Atlàntida Film Fest ja prepara una nova edició i enguany servirà com un dels plats forts l’estrena exclusiva a Espanya de cinc títols que han triomfat en els festivals de Berlín i Sundance:Sur l’Adamant‘, ‘Kokomo City‘, ‘Reality‘,’Slow‘, ‘Fantastic Machine‘ i la sèrie ‘The Architect‘. Aquestes estrenes només podran veure’s en l’edició presencial del festival, que se celebrarà a Palma del 23 al 30 de juliol, i que enguany IB3 en torna a ser mitjà col·laborador.

Com ha passat en edicions anteriors, la música tornarà a ser protagonista del festival amb 16 concerts gratuïts amb alguns dels artistes emergents més interessants del moment com Natalia Lacunza, Alice Wonder, Belén Aguilera o Putochinomaricón. El concert inaugural del certamen serà a càrrec per l’artista catalana Queralt Lahoz.

Cartell de la 13a edició de l’Atlàntida Film Fest creat per l’il·lustrador Francesc Rosselló.

El festival ha anunciat aquest divendres les primeres novetats d’aquesta 13a edició en una roda de premsa amb l’assistència del director del festival, Jaume Ripoll, i la participació del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, a més de la vicepresidenta primera del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Bel Busquets i el conseller de Transició, Turisme i Esports de Mallorca, Andreu Serra; entre altres autoritats. Ripoll ha anunciat també que es retrà homenatge a dos dels col·laboradors més importants del festival: Juan Antonio Horrach i Agustí Villaronga.

Entre altres plats forts de l’edició presencial d’enguany, i dins de l’Atlàntida Classics, arribarà a Palma un cicle sobre el cineasta alemany Rainer Werner Fassbinder. Les obres que es projectaran a Mallorca pertanyen a una retrospectiva de tres títols que traçarà un recorregut pel més variat de la seva filmografia, des de la reconeguda ‘Las Amargas Lágrimas de Petra Von Kant’, recentment reversionada per François Ozon en ‘Peter Von Kant’; ‘El matrimonio de Maria Braun’, primera part de la seva trilogia dedicada a les dones alemanyes de la postguerra, o la també inèdita a Espanya ‘Eight Hours Don’t Make a Day’, en què el director acompanya durant cinc hores a un grup d’obrers de la ciutat de Colònia. La retrospectiva de Palma es completarà amb un recorregut de les seves obres més extens que es podrà veure a través de l’edició en línia del festival a Filmin.

Els films

Sur l’AdamantOs d’Or en la Berlinale, és l’última pel·lícula del director francès Nicolas Philibert. El documental recull les confidències dels pacients d’un centre psiquiàtric situat dins d’un vaixell atracat en el riu parisenc Sena. Amb 15 anys en la indústria discogràfica i 2 Grammys a la seva esquena, Sr. Smith debuta en la direcció amb Kokomo City, guardonada amb el Premi del Públic tant en el Festival de Berlín com en Sundance. Es tracta d’un potent documental que parla de les vides de quatre dones negres trans que es dediquen a la prostitució de carrer.

Per la seva banda, ‘Reality‘de Tina Satter, seleccionada en la Berlinale, està predestinada a ser una de les pel·lícules independents de la temporada. En ella, Sydney Sweeney (‘The White Lotus’ o ‘Euphoria’) es posa en la pell de Reality Winner, la jove de 25 anys que va ser condemnada a 5 anys de presó per filtrar informació dels serveis secrets dels Estats Units, per als quals treballava.

Un altre de les grans estrenes a Espanya serà ‘Slow‘, de la lituana Marija Kaytaradze, i que va ser premiada a Millor Direcció en Sundance. La pel·lícula radiografia l’amor des de la perspectiva asexual i ho fa a través de la història d’una ballarina amb una vida emocional i sexual molt lliure, Elena, i d’un intèrpret de llengua de signes que acudeix a ajudar-la en una classe que imparteix a persones sordes, Dovydas.

El documental guanyador del Premi Especial del Jurat de Sundance i del Premi Especial del Festival de Berlín, ‘Fantastic Machine‘ també formarà part de la programació. Aquesta pel·lícula, produïda per Ruben Östlund i dirigida per Axel Danielson i Maximilien Van Aertryck, ens embarca en un viatge des dels inicis de les imatges –uns 200 anys enrere– fins a l’actualitat per a explorar la fascinació de la humanitat per mirar-se a si mateixa.

Finalment, ‘The Architect‘ és la guanyadora a Millor Sèrie en l’últim Festival de Berlín i els 4 episodis que la conformen, que són un total de 70 minuts, es projectaran a Palma. Es tracta d’un drama ambientat en un futur distòpic –no gaire llunyà– en el qual Julie (Eili Harboe), una arquitecta d’una trentena d’anys, resident en un Oslo sense cotxes, no pot permetre’s un habitatge.

05/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris