X

La pandèmia agreuja l’ocultació de la prostitució

1.500 dones a Balears són prostituïdes fora dels carrers i els clubs, de manera "deslocalitzada"

04/11/2021

La pandèmia agreuja l’ocultació de la prostitució

1.500 dones a Balears exerceixen la prostitució de manera “deslocalitzada”. La pandèmia ha agreujat aquesta ocultació, tal com ha explicat el sociòleg Lluís Ballester a les V Jornades sobre Prostitució de Calvià: “En aquest moment aproximadament el 80% de les dones en situació de prostitució estan fora del carrer i de clubs, estan en situació de deslocalització, ja sigui en pisos que van canviant o en oferta a partir de les webs”.

Les entitats Metges del Món, Creu Roja i Casal Petit han exposat la situació d’aquestes dones en els darrers mesos. “Els puteros no han deixat de voler comprar sexe i de voler violar dones a canvi de diners“, sentencia la coordinadora autonòmica de Metges de Món, Belén Matesanz. Amb l’ocultació, assegura Ballester, “s’ha extremat l’explotació sexual amb pràctiques d’elevadíssim risc i això preocupa molt especialment per la salut de les dones però també pel que diu de com som com a societat”.

Per a algunes de les dones prostituïdes, el confinament va ser un parèntesi per mirar de redreçar la seva vida amb l’ajuda d’aquestes entitats. Però moltes s’hi varen veure abocades tot i la por, l’ansietat i els atacs de pànic. De fet, les entitats reben ara més del doble de peticions d’atenció psicològica que abans de la pandèmia.

La crisi ha extremat la vulnerabilitat d’aquestes dones. Moltes han perdut l’habitatge en veure com abaixaven els seus ingressos i s’han trobat amb la impossibilitat de pagar deutes. La situació per a moltes d’elles ha estat (i és) d’incertesa absoluta, de tenir la sensació que no hi ha cap sortida a la seva situació. Gran part d’aquestes dones són estrangeres (sobretot de Llatinoamèrica, l’Europa de l’Est i Nigèria), no tenen papers i són aquí amb la pressió d’haver d’enviar doblers a les seves famílies al país d’origen. Des de Metges del Món consideren que les administracions haurien de fer més esforços per donar-los alternatives, començant per permetre-les empadronar-se perquè puguin tenir accés a serveis bàsics.

Tant el govern central com l’ajuntament de Calvià aposten clarament per abolir la prostitució. Com ha dit el batle del municipi, Alfonso Rodríguez, “no és més que una forma de violència”.

La presidenta Francina Armengol ha fet una crida també a l’abolició i més en una comunitat on reconeix que el turisme sexual és un reclam: “La prostitució és la violació dels drets humans de les dones”. Recorda que el govern va aprovar un pla l’any 2019 que aposta clarament per acabar amb la prostitució i que posa l’accent en el proxeneta i en l’home que tracta la dona com a producte i ho fa sense escrúpols.

04/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris