Un 23,3% ha tengut depressió, un 24% ha perdut part dels seus ingressos i el 8,5% els ha perduts tots
10El 13% de les dones enquestades en l’informe ‘Impactes desiguals de la pandèmia en la vida de les dones de les Illes’, elaborat per l’Observatori Social de Balears (OSIB) de la Universitat de les Illes Balears (UIB), afirma que va sofrir depressió durant el confinament, un percentatge que augmenta fins al 23,3% en el cas de dones migrants.
Així ho estableix l’informe presentat aquest dilluns en roda de premsa, que va enquestar a un total de 2.382 dones des de mitjan 2020 fins a mitjan 2021. A més, l’estudi reflecteix que el perfil de dones que més han sofert les conseqüències de la COVID-19 a les Illes són migrants, amb condicions de treball precàries i que conviuen amb nins.
ACTIVITAT LABORAL I RECURSOS DE LES DONES
Quant a l’àmbit econòmic, “més dones que homes s’han vist afectades pels ERTO” a Balears. En aquest sentit, el 32,5% de les dones de les Illes es van acollir a aquesta mesura al juliol de 2020, un percentatge que es va reduir al 10% el mateix mes d’enguany.
De totes elles, un 11,5% són mares i un 12,4% viu amb menors d’edat, és a dir, “persones dependents econòmicament”. D’altra banda, el 32,1% dels ERTO es van produir en empreses privades, enfront del 1,2% de la mostra que s’han acollit a l’ERTO treballant en una filial pública.
També s’observa una gran diferència entre dones espanyoles i migrants quant als ERTO, sent un 12,3% i un 19,2%, respectivament, les que s’han acollit a aquesta mesura.
D’altra banda, la meitat de les dones enquestades afirma que la seva dedicació a les labors de la llar va augmentar durant el confinament. Això, segons l’estudi, reflecteix que “la pandèmia ha produït una refamiliarització del treball de cures, que s’ha traduït en la desigualtat entre homes i dones”.
Així mateix, moltes de les dones cuidadores de persones majors o nens o que es dediquen a la neteja domèstica a Balears no tenien contracte –al voltant de 3.000–.
BRETXA ENTRE SEXES
Respecte a les taxes d’activitat i ocupació, l’estudi reflecteix també una bretxa entre dones i homes. En el cas de l’ocupació, hi ha una diferència de deu punts en tots els trimestres de 2020, excepte en el tercer, que és de sis punts –59,1% en els homes i 53% en les dones–.
No obstant això, en el darrer trimestre de l’any la bretxa torna a ser major en la taxa d’ocupació –un 55,2% en els homes i un 47,1% en les dones–.
A més, sabent que Balears “és una comunitat on l’activitat econòmica per excel·lència és el turisme, caracteritzat per la temporalitat”, aquest és un factor que afecta especialment les dones.
En aquest sentit, les condicions laborals “són més perjudicials per a les dones estrangeres”, ja que segons l’enquesta realitzada, han sofert en major mesura les conseqüències del treball a temps parcial, la informalitat i la inseguretat dels contractes.
Finalment, a causa de la pandèmia, s’ha percebut una “baixada important” dels ingressos laborals, “en major mesura en les dones”, amb una diferència significativa en comparació a dones migrades. D’aquestes últimes, el 24% han vist reduïts els seus ingressos, mentre que per al 8,5%, han desaparegut.
EMOCIONS I VIOLÈNCIA MASCLISTA
D’acord amb l’informe, per a les dones enquestades, el fet de fer treballs de cures va generar diferents emocions pejoratives. El 60,5% afirma que estava inquieta, enfront del 48,7% que va dir sofrir estrès, el 35%, cansament, i el 22%, irritació.
Així mateix, les enquestes reflecteixen també una desigualtat en l’habitatge, ja que hi ha una gran diferència entre les dones que durant el confinament van viure sense un espai exterior –el 44% estaven cansades; el 53%, tristes; el 29%, irritades; i el 25%, deprimides–.
De la mateixa manera, les que van viure en un habitatge de menys de 50 metres quadrats confessen haver-se sentit inquietes (64%), tristes (51%), irritades (27%) i deprimides (26%).
Quant als casos de violència masclista, el OSIB adverteix que van augmentar durant el confinament: si al març de 2020 es van atendre 79 cridades el 016, a l’abril del mateix any van ser 147.
D’altra banda, es va produir una baixada de denúncies l’any passat, “alguna cosa que ha de posar en alerta a la societat, perquè que hi hagi menys denúncies no és una bona notícia”.
EL 71% PERCEP UN INCREMENT DE VIOLÈNCIA MASCLISTA
De totes les enquestades, el 71% va percebre un augment de la violència masclista durant la pandèmia. A més, el 13,5% de les espanyoles i el 21,9% de les estrangeres han confessat patir violència masclista durant el confinament i només un 7,3% el va posar en coneixement de la Policia.
Sobre això, les associacions i agents d’igualtat estableixen que és necessari “reforçar la coordinació, garantir la participació i la capacitat de proposta de les associacions feministes, revisar les estratègies d’intervenció comunitària i coeducació i augmentar la formació dels professionals”.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu