X

Els constructors carreguen contra les restriccions laborals per calor extrema perquè “topa amb la normativa de renous”

Demanen mecanismes per compensar les possibles pèrdues que implica reduir la jornada quan hi hagi avisos per calor extrem

12/05/2023

Els constructors carreguen contra les restriccions laborals per calor extrema perquè “topa amb la normativa de renous”

Imatge d'arxiu.

La patronal de la construcció a les Balears ha criticat les restriccions laborals en onades de calor aprovades aquest dijous pel Consell de Ministres perquè, asseguren, topen amb les normatives municipals contra els renous. Així ho ha expressat la directora general de l’Associació Balear de Constructors, Sandra Verger, en declaracions a IB3 Notícies. “Hi ha municipis on s’impedeix començar la nostra activitat abans de les nou del matí i se’ns obliga a concentrar la nostra activitat en hores en què es poden donar les temperatures més elevades. Les normatives estatals i municipals han de ser coherents: no per aplicar dues normatives de diferents àmbits hem de quedar amb un sector pràcticament sense activitat”, ha criticat.

El sector de la construcció també reclama mecanismes per compensar les possibles pèrdues generades durant els períodes de temps en què, per climatologia extrema, diuen, “no es pugui treballar”. “S’haurà de replantejar la recuperació d’hores que no s’hagin treballat: si suposa reduir la jornada dels treballadors, establir ERTOS per aquest període de temps i compensar les possibles pèrdues que es puguin generar a l’empresa”, ha apuntat Verger.

Des de les files de CCOO a les Balears, la secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral, Eva Cerdeiriña, considera que la mesura no compleix les expectatives dels sindicats: “És una crida d’atenció i poc nova”. En resposta a les crítiques de la patronal dels constructors, des de CCOO recorden que hi ha mesures que es poden posar en marxa sense paralitzar l’activitat laboral. “Es poden fer canvis de torn, iniciar la jornada laboral abans o realitzar petites pauses per hidratar-se”, ha explicat Cerdeiriña.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Comerç i Indústria del Govern, Iago Negueruela, aplaudeix la mesura perquè, diu, protegeix la salut laboral dels treballadors davant l’evidència del canvi climàtic. “S’han d’adoptar mesures i tenir en compte els factors mediaambientals en el treball”, ha expressat. Sobre la polèmica respecte al sector de la construcció, Negueruela rebaixa la tensió. “Durant els mesos d’estiu el sector té menys activitat: a molts municipis no es poden fer obres”, ha afegit.

Negueruela també ha recordat que enguany s’ha inclòs en la campanya d’inspecció de treball a les Balears la vigilància de les condicions adverses de temperatura i humitat. L’estratègia de salut laboral pel període 2023-2027 inclou mesures contra l’estrès tèrmic.

Les mesures entren en vigor aquest dissabte

El Govern central ha aprovat una sèrie de mesures per protegir els treballadors davant onades de calor entre les quals s’inclou la prohibició de desenvolupar determinades tasques a determinades hores quan hi hagi avís taronja o avís vermell per alta temperatura, emès per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Les mesures entren en vigor a tot l’Estat a partir d’aquest dissabte.

La mesura forma part del Reial Decret llei aprovat aquest dijous per fer front als efectes del canvi climàtic i estableix l’obligació de preveure mesures adequades per protegir els treballadors davant temperatures extremes.

La limitació afecta totes les feines a l’aire lliure i a espais que no poden quedar tancats. En concret, la disposició és obligatòria per a tots els espais laborals: mitjans de transport fora de l’empresa o lloc de feina, obres de construcció, indústries d’extracció, vaixells de pesca, camps de cultiu o boscos. Si l’Agència Estatal de Meteorologia emet un avís de nivell taronja o vermell, serà “obligatòria l’adaptació de les condicions de feina, inclosa la reducció o modificació de les hores de la jornada prevista”.

Notícies relacionades >

12/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris