societat

La posidònia del litoral europeu es recupera després de perdre’n un terç en el darrer segle

L'estudi en què han participat científics de l'IMEDEA atribueix la millora a la gestió de l'aigua

La+posid%C3%B2nia+del+litoral+europeu+es+recupera+despr%C3%A9s+de+perdre%27n+un+ter%C3%A7+en+el+darrer+segle

La posidònia oceànica europea es recupera després que el darrer segle se n’ha perdut un terç del total. Així ho revela un estudi internacional publicat en la revista Nature Communications en el qual han participat investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques CSIC i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats IMEDEA. La recuperació d’aquesta planta marina, els científics l’atribueixen a les accions governamentals en les darreres tres dècades per millorar la qualitat de l’aigua.

Entre les amenaces i causes que no permeten la recuperació de la posidònia oceànica són les accions mecàniques sobre les praderies: ancoratge i pesca d’arrossegament, la construcció a prop de la costa: ports i passeigs marítims, i l’abocament excessiu de nutrients i de matèria orgànica a la mar.

La posidònia produeix oxigen, neteja l’aigua, protegeix les dunes, absorbeix diòxid de carboni CO2 de l’atmosfera, hi habiten especies amenaçades com els cavallets de mar i regenera les platges.

Aquest estiu, el servei de vigilància de posidònia del Govern ha fet 23.387 actuacions, de les quals, el 12,7%: 2.979 barques danyaven aquesta planta marina.

Els investigadors han emprat dades registrades des del 1869 que incloïen series temporals sobre extensió i densitat de les praderes submarines en 737 punts distribuïts en el litoral de 25 països de l’Unió Europea. Aquests ecosistemes es conformen per plantes amb flors que ocupen extenses àrees marines.
Arrenca el servei de vigilància de posidònia d’aquesta temporada

 

 

Disculpau, els comentaris es troben tancats

Cercador |


més contingut relacionat

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 23: 18.000 tests ràpids

Aquesta setmana arribarà un altre carregament amb un milió més de tests a Espanya, dins de l’acord amb proveïdors xinesos per la compra d’un total de 5,5 milions {rela} Tota...

Algaida canta des de portals i finestres per fer més bo de dur el confinament

Han entonat els versos d'Es Camió d'Algaida, de Llorença Capellà

La pesta de 1820 al Llevant de Mallorca, exemple històric de confinament

Amb més de 2.400 morts, es considera el darrer gran brot de la malaltia a Europa

Setmana 3 de l’estat d’alarma: sortir de l’UCI amb tots els pronòstics en contra

La tercera setmana de confinament al final no serà la penúltima