meteorologia

La previsió del cap de setmana: boira, pols sahariana i pluja de fang

La temperatura en general té tendència a pujar el cap de setmana i no serà l’esperada en un mes de febrer, amb màximes de 17ºC a 23ºC i mínimes suaus de 12ºC a 16ºC

/JAUME BUSQUETS


Boira matinal però sol a migdia

La imatge meteorològica del dia és la boira que s’estén avui divendres a gran part de la Mediterrània occidental i que ha afectat Menorca i part de les Pitiüses. Mallorca n’ha quedat al marge. En general s’esvairà amb les hores, sobretot de zones interiors però pot ser relativament persistent a la costa. És conseqüència d’una entrada d’aire càlid sobre la superfície marina freda, en absència de vent que l’esvaeixi. Un cas típic de boira d’advecció que sol ser relativament habitual a final d’hivern i, especialment, a la primavera quan les entrades càlides africanes contrasten amb fredor de la mar. Enguany però la situació és més atípica. És la segona vegada que una entrada d’aire càlid provoca boira d’advecció espessa aquest mes de febrer, que en general ha estat, fins ara, molt càlid i sec. També serà la segona vegada que arribi una llengua de pols sahariana important aquest mes.

El cap de setmana, més aire càlid i molta pols sahariana

Dissabte en general el temps serà tranquil amb niguls prims. La boira tornarà a ser present però el vent sud-est, que bufarà moderat tot el cap de setmana, s’encarregarà de dissipar-la. Malgrat tot, no hi haurà bona visibilitat i a partir del capvespre arribarà a les Balears una densa entrada de pols sahariana. Diumenge els niguls augmentaran progressivament i, al final del dia, seran abundats acompanyats de molta pols en suspensió però sense pluja. La temperatura en general té tendència a pujar el cap de setmana i no serà l’esperada en un mes de febrer, amb màximes de 17ºC a 23ºC i mínimes suaus de 12ºC a 16ºC.

Pluja de fang dilluns i dimarts

La pols africana tendrà el seu màxim entre dilluns i dimarts. Vendrà acompanyada d’algunes precipitacions, en general escasses però en forma de fang. Seran dies en conjunr grisos però, encara que dilluns baixarà la temperatura, l’ambient serà poc fred. Dimarts també agafarà força el vent de component est que pot arribar a bufar moderat amb qualque cop fort.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La previsió per a aquest pont: temps anticiclònic i màximes de 18 °C

El març començarà amb presència de cels més tapats, per mor d’un petit embossament d’aire fred

La pols sahariana envaeix les Illes Balears

A partir de dimarts la temperatura mínima davallarà una mica a Mallorca i a les Pitiüses

La caiguda de les emissions durant la pandèmia augmenta encara més la temperatura del planeta

Els aerosols són un dels principals reptes per determinar l’abast real del canvi climàtic

Menorca es desperta coberta de boira aquest divendres

La visibilitat s'ha reduït de manera important a tota l'illa, especialment a la zona d'Alaior i Maó