economia

La prima línia entre els ERTOS i els EROS

La Fundació Impulsa alerta que alguns dels treballadors que ara estan en ERTO acabaran sent acomiadats


La pandèmia deixa un mapa laboral incert a les Balears amb xifres històriques: hi ha 113.000 treballadors acollits a Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO), han caigut el 13% de les empreses i 200.000 persones cobren prestacions contributives. Els experts insisteixen que els ERTOs han evitat acomiadaments massius. Però fins quan és aquesta figura sostenible en el temps?

El director de la Fundació Impulsa Balears, Antoni Riera, detalla que els ERTOs no són tan beneficiosos ni per a les empreses ni per a l’Estat si la crisi s’allarga. “És necessari transitar dels ERTOs per força major als ERTO per situació econòmica i s’ha de fer una lectura sectorial d’aquesta figura”, explica Riera.

Les Balears han perdut al juliol més de 3.100 empreses. Hi ha dubtes sobre la capacitat del sector productiu per recuperar l’activitat i preocupa que els ERTOs esdevinguin acomiadaments. Els experts avancen que moltes empreses no aguantaran el cop.

“Amb ERTOs o sense, moltes empreses hauran de fer front a concurs de creditors i a una possible fallida. Si la situació s’allarga alguns ERTOs evolucionaran cap a Expedients de Regulació de l’Ocupació”, expressa Riera, qui considera que els acomiadaments s’haurien d’evitar. “La clau és la durada de la crisi”, afegeix.

De moment els ERTOs es mantenen fins el 30 de setembre. A la propera reunió de la Mesa de Diàleg Social, que tindrà lloc el 4 de setembre, sindicats, patronal i institucions decidiran si cal allargar-los fins el desembre, tot i les peticions d’algunes empreses d’estendre aquesta figura fins la temporada que ve. A la mateixa reunió, sindicats, institucions i patronals debatran sobre la possibilitat d’implementar una prestació econòmica per cobrir els treballadors que quedin sense ingressos quan surtin dels ERTOs, una mesura que beneficiaria 700.000 persones arreu de l’Estat, segons CCOO. Des del sindicat també reclamen agilitzar la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital.

Mirant cap a les Balears, els sindicats treballen per establir mesures concretes que protegeixin els fixos discontinus del sector de l’hosteleria. El conveni estableix que la contractació mínima per accedir a les prestacions per desocupació siguin de sis mesos.


 més info Els Graduats Socials de les Illes creuen que si no s’amplien els ERTOS i haurà un ‘drama social’
 més info El mercat de l’habitatge, inaccessible pels treballadors en ERTO inclús amb contracte indefinit
 més info Francina Armengol anuncia que les empreses turístiques es podran acollir als ERTO per rebrot

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Xabolisme rural: una tendència en alça

Pagesos, ecologistes i, en general, la ciutadania, observen com augmenten les xaboles en sòl rústic. Casetes prefabricades, caravanes o, fins i tot, contenidors marítims, on viu gent. La causa ve,...

Fogabia sobre les ajudes de pesca: “L’endarreriment és perquè s’havien de solucionar unes deficiències”

Divergències entre els comercialitzadors de peix i marisc i la Conselleria d'Agricultura, arran d'unes subvencions que en gran part provenen...

Les pluges a Balears superen els seus valors normals i dupliquen els de fa 10 anys

Des del passat 1 d'octubre fins al 23 de novembre han aconseguit un valor pròxim al doble de la mitjana...

La crisi d’abastiment afecta el mercat de cotxes a Menorca: cau l’oferta i s’allarga el procés de compra

El cost de vehicles de segona mà també augmenta entre un 20 i un 30 per cent