SOCIETAT

La promotora a qui Medi Ambient ha inadmès tres projectes de parcs solars els torna a presentar

Quan es compleixen dos anys de la pana elèctrica que deixà a les fosques més de mig Menorca encara no s'ha posat ni una placa solar més per augmentar l'energia renovable de l'illa 


Fa dos anys justos de la pana elèctrica que deixà a les fosques més de mig Menorca. Des de llavors s’ha restablert el cable submarí amb Mallorca, però encara no s’ha posat ni una placa solar més per augmentar l’energia renovable de l’illa i dependre menys de la central tèrmica de Maó.

Una mateixa promotora impulsa tres parcs petits, de manco de 4 hectàrees i dos megawatts de potència cadascun, a Rafal Vell, a Ciutadella, Binibèquer Vell, a Sant Lluís, i Tornaltí Cases, a Maó. Però tots tres, amb una inversió de 5 milions i mig i 820.000 euros de finançament públic, han estat rebutjats. Medi Ambient diu que la informació aportada és insuficient, però la promotora ho tornarà a intentar.

Els tres projectes restants presentats fins ara sí que tiren endavant. El més gran, de 49 megawatts a Son Salomó, aportarà també el 20 per cent de l’energia que necessita Menorca. Però les obres, que havien de començar l’estiu, encara no s’han iniciat. Els altres dos, al nucli de ses Vinyes des Mercadal, també han superat el tràmit ambiental. Totes aquestes iniciatives són fonamentals per complir amb l’agenda de descarbonització que preveu que el 2030 el 85% de la demanda elèctrica es cobreixi amb renovables. Una estratègia que necessita involucrar empresaris i ciutadania i per això des de principis d’any està en marxa una oficina 20/30.

L’altra passa a donar és reduir la contaminació de la central tèrmica del port de Maó. Endesa començarà la setmana que ve les proves de canalització des de la depuradora per refrigerar-ne les turbines. Però també es necessitarà disposar d’un segon cable submarí de reforç, previst en principi per al 2026.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |