X

La recollida d’envasos lleugers augmenta a Mallorca mentre que creix el debat sobre l’eficiència del reciclatge dels plàstics

Tirme demana més col·laboració ciutadana i Rezero manté que menys d'un 10% d'aquesta fracció s'acaba realment reciclant

21/05/2024

La recollida d’envasos lleugers augmenta a Mallorca mentre que creix el debat sobre l’eficiència del reciclatge dels plàstics

65

L’any passat arribaren a la planta de selecció de Tirme 28.000 tones d’envasos lleugers. Són 2.000 tones més que el 2022, un augment que respon a la posada en marxa progressiva de la recollida selectiva als municipis de Mallorca. Són plàstics de tota classe, de botelles, de caixons, brics i llaunes d’alumini i de ferro.

Segons el cap de Relacions Institucionals i Comunicació de Tirme, Joan Mateu Barceló, “hi ha un material d’entrada que és un mix, i un material de sortida que és el PET separat, el polietilè d’alta densitat separat, i els altres tipus de plàstics. Després, i complint els mínims d’impropis, a través d’Ecoembes es duu cap a la península a un reciclador”.

Un 70% del material que entra a la planta es recupera. Però no tot és reciclable. Hi ha material que no correspon a la fracció d’envasos. A més, les botelles amb líquid no són detectades pel sistema de cintes. Mateu recorda que “és important que arribin buides“.

Segons la Fundació Rezero, el reciclatge de plàstic és totalment ineficient i, a més, no es pot garantir que els productes reciclats estiguin lliures de tòxics. Roser Badia, coordinadora de Rezero a Mallorca, explica que “un 40% del plàstic que es posa en el mercat esdevé residu en menys d’un mes, i menys d’un 10% s’acaba realment reciclant”. Badia afirma que el reciclatge, a parer seu, “no és una opció”.

Un petit gest com anar a comprar amb envasos reutilitzables, defensen, és per ara la millor opció. En qualsevol cas, diuen, no tota la responsabilitat és del consumidor. Badia apunta que “la feina s’ha de fer abans, hi ha d’haver una feina d’ecodisseny i una implicació de l’administració per poder garantir que sigui més barat produir amb criteris de sostenibilitat”.

D’aquesta manera, els comerços deixarien d’oferir envasos de plàstic. Ara per ara, és complicat trobar botigues on tot s’ofereix a granel. John Chemle, propietari de NU Market, explica que la seva idea era tornar enrere, “no hem inventat res”, reconeix.

21/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT