La cavalcada de Reis de Palma, en directe per IB3
La retransmissió començarà per la televisió i el canal de Youtube a les 17.50 h
La llet i l'oli d'oliva queden fora de la llista d'aliments de 2023 per a les ONG
Malnutrició en la població vulnerable de les Balears
Un 62% dels receptors d’ajuda alimentària de les illes pateix obesitat. És més del doble que la incidència en la població general de Balears. A més, 4 de cada deu tenen malalties, la gran majoria, relacionades amb la síndrome metabòlica com diabetis, hipertensió i problemes cardiovasculars. Són dades d’un estudi de la UIB en col·laboració amb l’ONG Mallorca Sense Fam.
Experts de la universitat continuen la investigació per arribar al bessó del problema. Han detectat un consum excessiu de carn processada i poca quantitat de frescos. Pilar Soler, col·laboradora del Grup de recerca Evidències d’Estil de Vida i Salut explica que és conscient dels esforços de les ONG per augmentar l’oferta de frescos a la cistella de les famílies, com fruita i hortalissa, i que les associacions depenen en gran manera dels aliments que arriben dels fons europeus FEAD d’ajuda alimentària.
Sense llet i sense oli d’oliva. Minva la llista d’aliments procedents d’ajuda alimentària de fons europeus
A Espanya, el FEGA és l’organisme que vehicula aquestes ajudes europees. Es fa una compra d’aliments mitjançant un procediment de licitació pública. L’any passat, es triaren 12 aliments: arròs blanc, mongetes cuites, tonyina en conserva, pasta tipus macarró, tomàtiga fregida, galetes tipus Maria, macedònia de verdures en conserva, fruita en almívar, cacau soluble, potets infantils de fruita i de pollastre, llet sencera i oli d’oliva.
Per a la llista d’aliments procedents de fons europeus de 2023, en queden fora, de moment, dos productes essencials, com la llet i l’oli d’oliva, amb el problema que això comportarà per a les ONG. En canvi, es mantenen altres empotats més qüestionables des del punt de vista nutricional, tal com explica Soler” que no ajuden al fet que els beneficiaris d’ajuda puguin gaudir d’una dieta saludable, com la fruita en almívar” també el cacau i les galetes dolces, fins i tot rebutjades pels usuaris” un 25% de la mostra estudiada demanava que se’ls reduís la quantitat de galetes Maria que se’ls oferia”.
Per als experts, cal un canvi de model en el sistema d’ajudes europees a l’alimentació que impulsi l’adquisició de frescos i productes de proximitat, per poder augmentar la qualitat de la dieta de les famílies beneficiàries d’ajuda alimentària.
La retransmissió començarà per la televisió i el canal de Youtube a les 17.50 h