X

Les claus de la reforma laboral

La norma està encaminada a reduir una de les característiques fonamentals del mercat de les Balears: la temporalitat

04/02/2022

Les claus de la reforma laboral

La reforma laboral està encaminada a reduir una de les característiques fonamentals del mercat laboral de les Balears: la temporalitat. Per fer-ho, elimina el contracte d’obra i servei, tot i que els existents podran seguir vigents fins al juny.

En el sector de la construcció, una vegada finalitzada l’obra, l’empresa haurà d’oferir recol·locar el treballador en un altre projecte i, si el treballador ho rebutja, podrà cobrar una indemnització del 7 %. El text inicial estipulava la recol·locació dins la mateixa província, però a proposta de Coalició Canària, es tindrà en compte el fet insular.

Un aspecte clau de la reforma és que prioritza el contracte indefinit i limita molt la utilització del temporal. Un treballador temporal passarà a ser indefinit quan hagi acumulat més de 18 mesos de feina en un període de dos anys a la mateixa empresa. Les multes per ús fraudulent dels contactes temporals s’eleven.

Els prop de 100.000 fixos discontinus de les Balears veuen reforçats els seus drets pel que fa a períodes de contractació i càlcul de l’antiguitat. Els convenis d’empresa deixen de tenir prioritat sobre els convenis col·lectius per tal d’evitar que els salaris siguin més baixos que els que fixen els convenis col·lectius.

Les polèmiques posteriors


 Confusió en el Congrés: el ‘sí’ d’un diputat del PP a la reforma laboral més l’error de Batet en anunciar la votació

La convalidació de la reforma laboral pactada pel Govern de coalició amb la CEOE i els sindicats UGT i CCOO ve acompanyada de polèmica. Per una banda, durant la jornada d’aquest dijous va destacar el ‘sí’ d’un diputat del PP durant la votació. I, per l’altra, l’error de Meritxell Batet a l’hora d’anunciar el resultat de la votació: primer va declarar derogada la reforma laboral, per a continuació dir que s’havia convalidat.

L’endemà d’aquests episodis, divendres 4, el president del Partit Popular, Pablo Casado, ha afirmat que la presidenta de la cambra, la socialista Meritxell Batet, podria haver prevaricat quan va donar per vàlida la votació. Això, diuen els populars, tot i conèixer l’error informàtic que va decantar el vot en favor del Reial Decret de la convalidació de la reforma laboral. En canvi, els socialistes, se centren en el presumpte cas de transfuguisme dels diputats d’UPN orquestrat, presumptament pel Partit Popular.

04/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris