X

Confusió en el Congrés: el ‘sí’ d’un diputat del PP a la reforma laboral més l’error de Batet en anunciar la votació

El PP ha demanat una revisió per a analitzar el succés ja que assegura que el seu diputat havia votat 'no' i que l'error ha estat del sistema informàtic

03/02/2022

Confusió en el Congrés: el ‘sí’ d’un diputat del PP a la reforma laboral més l’error de Batet en anunciar la votació

El Congrés ha convalidat el decret llei de la reforma laboral per un sol vot de diferència emès telemàticament per un diputat del PP, la qual cosa ha permès salvar la norma pactada pel govern espanyol i els agents socials quan anava a ser derogada amb els dos vots en contra dels diputats díscols d’UPN. La direcció de la formació ha exigit que entreguen les seves actes de diputat per rebutjar la reforma.

El canvi del sentit del vot dels representants d’UPN -en contra de la consigna de la direcció del partit- hauria d’haver sumat 175 vots en contra, suficients per a derogar la reforma enfront de 174 sís, però l’error del diputat popular Alberto Casero ha permès invertir el resultat amb 175 vots a favor i 174 en contra. En el PP asseguren que Casero ha votat en contra, qüestió que ha volgut plantejar després de la votació la portaveu d’aquest grup, Cuca Gamarra, sense que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, l’hagi admès, la qual cosa ha estat rebut amb crits de “tongo” en la bancada popular.

Després de la votació hi ha hagut uns segons d’incertesa quan la pròpia Batet s’ha equivocat i ha declarat derogada la reforma laboral, per a a continuació dir que s’havia convalidat. Després s’ha votat i rebutjat també per un sol vot la seva tramitació com a projecte de llei.

El sorprenent desenllaç ha deixat enrere un debat en el qual es donava per fet que el Govern tenia lligats els vots necessaris i en el qual l’atenció es concentrava en el canvi dels suports de l’Executiu de coalició, amb el vot a favor de Ciutadans i el rebuig de socis habituals com a PNB, ERC i EH Bildu.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha lamentat que la “norma més important de la legislatura”, que suposarà deixar enrere el “model fracassat del PP”, s’hagi substanciat en debats “superficials, en el camp de les rivalitats partidistes” i no hagi tingut el suport de tota la Cambra. ERC, soci del Govern i amb el qual Díaz havia negociat directament, ha criticat amb duresa la norma, i ha arribat a qualificar-la d’estafa, encara que ha tendit la mà per a continuar treballant.

▶ Les claus de la reforma laboral: com afectarà als treballadors?

03/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris