X
37

La reforma laboral que ve: acomiadament lliure més car i protecció del treballador amb incapacitat permanent o sobrevinguda

Els tribunals ja sentencien que a l'Estat espanyol no s'indemnitza adequadament d'acord amb convencions internacionals

10/02/2024

La reforma laboral que ve: acomiadament lliure més car i protecció del treballador amb incapacitat permanent o sobrevinguda

Els sindicats UGT i CCOO esperen per als pròxims mesos una resposta d’Europa que pot precipitar el canvi de l’Estatut dels Treballadors quant a la indemnització d’un treballador que ha estat acomiadat de manera improcedent. El Comitè Europeu Social s’ha de pronunciar a petició seva sobre la suficiència de la fórmula “33/24” – 33 dies per any treballat i topall de 24 mensualitats- com a compensació pel dany i perjudici causat d’acord amb la legislació vigent. S’al·ludeix al que diuen tant la Carta Social Europea com la convenció de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre el fet que ha de ser adequada per dissuadir l’empresari d’acomiadar.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja ha dit que el canvi legislatiu davant l’acomiadament lliure – eventualment el retorn als 45 dies/any anterior a la reforma laboral del Govern de Mariano Rajoy el 2012- està en la seva agenda. Mentrestant, els tribunals s’hi han avançat, però no sense contradicció entre jutjats, de manera que també s’espera una resolució del Suprem que creï jurisprudència.

“Hi ha molta calor en els jutjats sobre aquesta qüestió, tribunals que estan establint indemnitzacions per damunt de l’establert per la llei quan s’acrediten danys i perjudicis molt grans. Per exemple, quan s’ha acomiadat qualcú gairebé immediatament després d’haver estat contractat per poc temps”, explica a IB3 Notícies l’advocat laboralista i soci director del despatx Cuatrecasas a Palma, Javier Sola.

A les Balears, explica la mateixa font, es paga de mitjana per indemnització d’acomiadament improcedent entre 15.000 i 20.000 euros. “La xifra obeeix al tipus més comú de treballador, amb una antiguitat a l’empresa entorn dels cinc/sis anys i un salari brut anual d’entre 25.000 i 28.000 euros”, afegeix Sola.

Els sindicats també demanen la recuperació dels salaris de tramitació que des de la reforma del govern del Partit Popular només són aplicables als casos d’acomiadaments declarats nuls. També que hi hagi una indemnització mínima independentment de l’antiguitat.

Incapacitat sobrevinguda i permanent

S’espera per als pròxims mesos l’esmena legal d’un error del sistema que deixa totalment desprotegit el treballador. Això és quan la Seguretat Social el declara apte per reincorporar-se a la feina després d’una incapacitat, però l’empresa, via reconeixement mèdic negatiu, no ho ratifica. “Deriva en un acomiadament per discapacitat sobrevinguda, i deixa l’assalariat sense lloc de feina i sense pensió pública”, declara la secretària d’Acció Sindical i Comunicació d’UGT, Ana Landero.

El que també es modificarà pròximament, ha anunciat el Govern central, és l’extinció automàtica de la relació laboral del personal que hagi estat declarat incapaç permanent. El Tribunal de Justícia Europeu ha sentenciat que és una pràctica discriminatòria com a resposta a una qüestió prejudicial plantejada justament pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears. De fet, ja hi ha jutjats que declaren nul·les les extincions de la relació laboral per aquest motiu.

“S’obliga l’empresa a intentar fer els ajusts raonables i necessaris per garantir la continuïtat del treballador en el seu lloc de feina; és a dir, no extingir el contracte de qualcú pel simple fet que hagi estat declarat incapaç”, exposa Sola de Cuatrecasas. “Les incapacitats permanents solen ser pel teu treball habitual; si l’empresa té la capacitat, i si no la té ho ha de justificar, hauria de tenir l’obligació de poder recol·locar el treballador en un altre lloc com ja estimen molts de convenis i la llei vol forçar”, amplia Landero d’UGT.

10/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT