X

La retirada dels arbres de la Serra tardarà un any més

Per ara, s'han netejat 30 hectàrees de la zona afectada

20/11/2020

La retirada dels arbres de la Serra tardarà un any més

18

300.000 arbres varen ser arrabassats a la Serra de Tramuntana després de l’esclafit i el cap de fibló del 29 d’agost. Va quedar arrasada una àrea de més de 700 hectàrees, la gran majoria pins i també alzines. La tempesta va afectar Banyalbufar, Esporles i Valldemossa.

15 dies després del temporal, la Conselleria de Medi Ambient va començar a retirar les branques i els troncs que varen quedar destrossats. Les feines encara continuen i preveuen que durin un any més. Treballar en aquesta zona és complicat per mor de l’orografia del terreny.

El primer que han de fer els operaris és tallar amb motoserres les branques i els troncs afectats. Fan els trossos que capola una màquina i converteix en un triturat que queda sobre el terreny i torna a la terra.

De moment, han netejat 30 hectàrees de la superfície que va quedar afectada, sobretot han actuat al port des Canonge. Segons explica Artur Barceló, tècnic de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient, allò que s’ha fet és netejar les voreres i retirar els arbres romputs que puguin tornar a caure sobre la carretera, per tal de garantir la seguretat dels vianants.

Al davant queda molta feina. Les ferides del cap de fibló encara són molt visibles a la Serra de Tramuntana. No acabaran fins al novembre de l’any que ve. Només netejaran una quarta part de les 400 hectàrees que varen patir més mal. L’orografia del terreny fa les tasques complicades i algunes finques privades ja han fet les feines. L’objectiu, diu Barceló, es retirar la vegetació que es pot convertir en combustible si es produeixen incendis.

Els troncs més grossos, que superen 25 centímetres de diàmetre, passen a tenir una segona vida a serradores com Can Just, a Inca. Aquí els divideixen en posts i acaben convertides en palets. És pràcticament l’únic que es pot fer amb la fusta de pi, que té molts de grops i nervis, segons conta Pere Llinàs, un dels treballadors

Els descarts seran convertits en biomassa, que s’utilitzarà de combustible principalment per calderes d’hotels. Se sumaran a aquests caramulls que enguany no han pogut donar sortida, ja que molts establiments han estat tancats per mor de la crisi sanitària.

20/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT