X

La salut als entorns laborals més enllà de qüestions físiques

La patronal PIMEM, amb els Col·legis Oficials de Nutricionistes i Psicòlegs, de Projecte Home i de l'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal), posa en marxa un servei perquè les empreses es converteixin en espais saludables per als treballadors

03/05/2023

La salut als entorns laborals més enllà de qüestions físiques

14

L’Organització Internacional del Treball apunta que una alimentació inadequada arriba a reduir la productivitat dels treballadors i, per tant, de les empreses, fins a un 20%. A més, el consum de drogues o alcohol pot doblar i, fins i tot, triplicar l’absentisme laboral. I una dada més, en aquest cas de l’Agència Europea per a la Seguretat i Salut a la Feina, el 60% dels treballadors patiren depressió o ansietat durant l’any 2020.

Amb aquestes xifres, la patronal de la petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM) ha decidit posar fil a l’agulla perquè totes les empreses associades a la PIMEM facin, dels seus entorns laborals, espais saludables més enllà del punt de vista de la prevenció de riscos laborals tradicional. En aquest sentit, el director de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal), Rubén Castro, ha apuntat que la salut s’ha d’afrontar des de tots els factors. “Comença a haver-hi determinats factors que ens afecten. Alguns es produeixen a l’entorn laboral, però d’altres es produeixen en la vida dels treballadors i treballadores i que també influiran a la feina”, ha dit Castro.

Un d’ells, l’alimentació. Els nutricionistes aposten perquè l’empresa contribueixi a fer que els treballadors tenguin una dieta equilibrada. Fer-ho, recorden, disminueix factors de risc, com poden ser la hipertensió o l’obesitat, que incrementen l’absentisme i les baixes laborals. “Pensem que en una jornada completa, més de la meitat de l’energia dietètica es consumeix a l’entorn laboral. D’aquesta manera, el que mengem i bevem a la feina afectarà la nostra salut”, ha explicat el degà del Col·legi Oficial de Nutricionistes de les Illes Balears, Manuel Moñino.

En el cas de les addiccions, Projecte Home aposta per la prevenció. I ja no només per bona voluntat, segons el seu director, Jesús Mullor, sinó també per una qüestió econòmica. “Una intel·ligència de les empreses i del sistema per tal de posar-hi remei abans que passi”, ha dit Mullor.

La iniciativa també posa l’èmfasi en la salut mental. Les empreses ja comencen a ser conscients de la importància del benestar emocional dels treballadors i tenir un problema psicològic, apunten els psicòlegs, ha de deixar de ser tabú tant per a l’empleat com per a l’empresari. “De la mateixa manera que una persona pot presentar un problema físic, pot presentar un problema psicològic. No per això deixa de ser un bon treballador, continuarà sent un bon treballador quan estigui recuperat”, ha destacat el degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears, Javier Torres.

Amb tot, PIMEM insisteix que s’ha de trobar un equilibri en l’entorn laboral i tenir en compte que cada euro invertit en salut té un retorn per a les empreses de fins a gairebé 5 euros en rendibilitat, segons l’Agència Europea per a la Seguretat i Salut a la Feina.

03/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT

societat

Arriba el 2025!

A les Illes l'entrada d'any se celebra pertot amb gran alegria, omplint els carrers de gent i la gent de desitjos per aquest nou cicle que comença

Arriba el 2025!