X

La sentència del Suprem sobre els VTC no afecta la limitació dels 30 minuts a les Illes

Els taxistes defensen la legalitat de la restricció, la FEBT creu que hi ha consens a les Illes i el Govern manté que no canviarà res fins que el Tribunal Constitucional s'hi pronunciï

04/04/2024

La sentència del Suprem sobre els VTC no afecta la limitació dels 30 minuts a les Illes

El Tribunal Suprem ha ratificat una sentència de febrer de 2023  que anul·lava l’obligació dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) de contractar amb 30 minuts d’antelació al País Basc.

Aquesta sentència només afecta directament la reglamentació basca i no la balear. Però les patronals dels VTC a escala nacional defensen que la sentència confirma la doctrina del Suprem sobre la nul·litat d’aquest tipus de limitacions. I apunten a la llei balear en vigor des del 23 de febrer passat, que va mantenir aquesta limitació a l’activitat de les plataformes com Uber.

En canvi, la principal patronal del taxi nega que aquesta sentència pugui canviar-ne la regulació a les Illes. “El Suprem no pot anul·lar aquesta regulació perquè té rang de llei i, a més, va ser aprovada al Parlament per unanimitat”, apunta el president de la Federació Independent del Taxi de les Balears, Gabriel Moragues, que recorda que el mateix Tribunal Suprem va elevar al Tribunal Constitucional una consulta sobre la llei balear. “No és segur que el pronunciament del Constitucional vagi en el mateix sentit que el Suprem”, afegeix.

La Federació Balear Empresarial de Transports, que agrupa tant VTC com taxistes, defensa la limitació dels 30 minuts, però està en espera del posicionament del Govern. “Ja esperàvem que el Suprem ratificaria la seva sentència en el cas del País Basc, però a les Illes hi ha consens entre taxistes i VTC sobre la precontractació”, explica la gerent de la FEBT, Petra Mut.

Però el Govern considera que la sentència no representa cap novetat. Fonts de la Conselleria de Mobilitat expliquen que el Govern “ja ha advertit des del primer moment aquesta legislatura que caldria adaptar la normativa a les diverses sentències”. I afegeixen que l’executiu esperarà que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la normativa de Balears.

04/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris